Над 30 000 ученици от Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово ще се включат в похода По стъпките на четата на Таньо войвода

Традиционният “Поход по стъпките на четата на Таньо войвода” ще се проведе за 27-ми път тази година. Организатор на събитието е културно-просветното дружество “Родно Лудогорие”.

От 30 май до 2 юни 2012 г. в похода и ще участват над 500 ученици от 11 училища а в съпътстващите го прояви ще се включат над 30 000 ученици от районите на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово. Всяка вечер по приложения график ще провеждаме прегледи на маршовата песен и на самодейни ансамбли от 94 училища.Тази година научен ръководител на похода е акад. Георги Марков. По повод 100-годишнината от Балканската война ще се проведат културологични семинари. В походната колона ще бъде групата на Теодосий Спасов, която ще изнесе поредица от концерти.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода /Таньо Стоянов Куртев/, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети – последен отблясък от пожарите на Априлското въстание – имат обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода – на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници, за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край с. Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

"Силистра Днес"

Related Posts

Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Коментарите са изключени за Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

“Шото-Витяз” с цял куп медали от националното първенство по карате

Коментарите са изключени за “Шото-Витяз” с цял куп медали от националното първенство по карате

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account