ОДМВР – Силистра: Оръжието със задължителна регистрация в полицията

ОДМВР – Силистра: Оръжието със задължителна регистрация в полицията

Собствениците на газово, сигнално и пневматично оръжие са длъжни да го регистрират в МВР, съобщават от отдел “Охранителна полиция” при ОДМВР-Силистра. Изискването е регламентирано в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, който е в сила от 17 септември 2010 г.

14-дневен е срокът, в който гражданите, закупили такова оръжие след влизането на закона в сила, следва да го регистрират в РУ “Полиция” по постоянен адрес на местоживеене. Същото задължение, но в четиримесечен срок, имат и притежателите на газово, сигнално и пневматично оръжие, придобито в друга страна-членка на ЕС. За неогнестрелните оръжия, закупени преди влизането на закона в сила, срокът за регистрация е една година, т.е. до 17 септември 2011 г.

Регистрацията на газовите, сигналните и пневматичните оръжия се извършва в службите “Контрол над общоопасните средства” в районните управления “Полиция” в Силистра, Дулово и Тутракан. За целта собствениците им попълват собственоръчно декларация по образец. Те трябва да представят оръжието, за да бъдат сверени марката, моделът и калибърът, документите, с които е придобито, и копие на документа за самоличност. В случай че документите за придобиването са изгубени или унищожени, това обстоятелство се отразява по съответния ред.
Наказанието за неспазилите посочените срокове, регламентирано в административно-наказателните разпоредби на закона, е глоба в размер на 500 лв. или имуществена санкция в размер 1500 лв.

Повече от 50 са жителите на областта, регистрирали до момента оръжията си в трите районни управления “Полиция”.

Ruse news

"Силистра Днес"

Related Posts

Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Коментарите са изключени за Децата на ФК “Доростол” победиха категорично ПФК “Лудогорец”

Мъж загина след удар от кола

Коментарите са изключени за Мъж загина след удар от кола

Избено помещение е било обрано

Коментарите са изключени за Избено помещение е било обрано

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account