Честит 8-ми Март

Честит 8-ми Март !
Екипът на Силистра Днес, пожелава много усмивки, щастлив и ползотворен ден на всички дами !!! Решихме да ви предоставим и малко информация за този хубав празник.
В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911г., а през 1915г. е първото публично честване.
Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944г..Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти.
Денят е официален празник в Афганистан, Ангола, Азербайджан, Беларус, Буркина Фасо, Камбоджа, Китай, Куба, Грузия, Гвинея Бисау, Еритрея, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Република Македония, Мадагаскар, Молдова, Монголия, Непал (само за жени), Русия, Таджикистан, Туркменистан, Уганда, Украйна, Узбекистан, Виетнам, и Замбия .
В някои държави като Камерун, Хърватия, Румъния, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия,България и Чили денят не е официален празник, но въпреки това се чества.
На този ден мъжете подаряват цветя на жените в техния живот – приятелки, майки, съпруги, гаджета, колеги и т.н. В училище децата често подаряват цветя на учителките си.
Днес, женските групи организират многобройни събития по света. Глобалната женска организация Аврора, поддържа свободен регистър в интернет, на който се отбелязват различните събития .
Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.
Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.
През 1911 г. международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

"Силистра Днес"

Related Posts

Осъден след опит за подкуп

Коментарите са изключени за Осъден след опит за подкуп

Утре празнуваме “Европейски ден на статистиката”

Коментарите са изключени за Утре празнуваме “Европейски ден на статистиката”

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account