“КараКуши” на кукерския фестивал в с. Калипетрово !!!

На 18 март  2017 г. от 09:30 часа в с. Калипетрово, общ. Силистра, ще се проведе Тринадесети Национален фестивал на кукерите ”Калипетрово-2017”.
“ДА ПОТЪНЕ ВДЪН ЗЕМЯ ЗЛОТО – ДА ЦАРУВА ДОБРОТО”

По този повод „Силистра Днес” реши да ви запознае малко по-подробно с тази хубава българска традиция и да ви представим една от най-ярките групи на тазгодишния празник .

Във фестивала в село Калипетрово , ще вземе участие  Кукерска група”КараКуши”-към Читалище Ведрина Кв.Попово, гр. Алфатар. Представяме ви кратко интервю с Виктория Денева-художествен консултант на групата.

Наименованието на групата е доста интересно ,от къде идва?

В.Д. : Думата “Каракуш”  означава Царски орел,но местните я използват също и за черна птица.Има такава фамилия в квартала Каракушевите,чийто род  се знае и днес.Затова на “тотема” си КараКуши носят изобразени две черни пера,които издигат високо по време на танца си.

Разкажете ни повече, за историята и създаването на групата

В.Д. : През 1940 г.при подписването на Крайовския договор между България и Румъния ,Южна Добруджа е върната на България.Предвидено е размяна на населението и както е известно,румънците от Южна Добруджа отиват в Северна и обратно ,българското население от Севера е преселено на Юг.

Така в тогавашното село Попово/сега квартал на гр.Алфатар,се заселват българи от с.Куйджук. Тези българи носят със себе си,своите традиции и култура,част от които са и кукерските игри.

Днес за сформирането на кукерската групата,основна заслуга имат местните хора,които решиха да издирят и възстановят този забравен ритуал.Някои от главните действащи персонажи са наследници на старите кукове,чиито лични архиви ни помогнаха и станаха основополагащи в създаването на костюмите и маските.

Тази година на Сирни Заговезни, беше първото ви участие на местно ниво, как ви приеха хората?

В.Д. : Приеха ни много добре!Това е и смисъла на кукерския танц.Да се обходят домовете на хората,като се изричат благословии за здраве,пожелания за берекет и  богата реколта.За мен е радост да наблюдавам, когато съживяването на старите традиции се приема положително,когато носи смисъл и добро настроение.

 

В какъв състав,ще се представите на тазгодишния Национален Фестивал в Калипетрово-2017-та?

В.Д. : Към този момент групата се състои от  27 души,като основните персонажи са: Поп,Стопанин,Стопанка,Булка,Зет,Доктор,Арапин,Мечка, Циганин и Кукове. Озвучаването  на ритуала се извършва от тъпанджия и гайдажия,а шествието се води от двама знаменосци. Приемаме и нови хора,стига да имат желание и ентусиазъм да се включат в тренировките. Главните сцени,които пресъздаваме чрез играта на персонажите са: Сватбата,Заораването,Сеитбата и Раждането на новородено дете.

Мислите ли ,че в близко бъдеще този ритуал може да изчезне ?

В.Д. : Имало е периоди, през които кукерския ритуал е позабравен.Така например четем от Хр.Вакарелски ,че народните кукерски игри са прекъснати по време на Втората световна война, но  след 50-те години на XX в. се възстановяват полека ,разбира се в малко по-различен вид.

Кукерството е много стар обичай.Лично аз вярвам,че ще продължи да съществува и занапред.Отговорността,която имаме ние е, да го опазим в рамките на нашето поколение,за да можем  да го предадем на следващото.

Благодарим ти Виктория за фактите , с които ни запознахте , екипът на „Силистра Днес” ви пожелава много веселие в събота и дано да вземете първото място !!!

В допълнение може да кажем още , че обичаят по нашите земи води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделска нова година, свързана със заораването на нивите. Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие. Кукерите, наричани още  чауши , бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати или джамалари, са български  карнавални фигури – предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът и т.н.). Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба , раждане и други.

Фестивалът е организиран от Община Силистра, Кметство с.Калипетрово и Народно читалище“Пробуда- 1940” с. Калипетрово.Тази година в него са заявили участие групи от гр.Павел баня, с.Зимница, с. Добрина, с.Кайнарджа, с.Варненци, с.Айдемир, с.Иширково, както и състав от съседна Република Румъния от с.Брънещи. Фестивалът има конкурсен характер със следните критерии за оценка:
– Автентичност при представяне на обред или фрагмент от него;
– Обреден костюм, маска, реквизит;
– Оригинален обреден танц, музика и благословия.

"Силистра Днес"

Create AccountLog In Your Account