Нови колекции и експонати в Силистра за Деня на музеите

18 май е обявен за  Международен ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата “музей” идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. “Mouseion” било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.
В Силистра този празничен ден ще бъде отбелязан със специални събития – Изложба в Етнографския музей – “Нова колекция антични паметници в Археологическия музей” и “Катедралните храмове на Дръстър от 9-10в.”Организатор е РИМ- Силистра.
ПМ-Резерват “Сребърна” съвместно с НЧ”П.Хилендарски-2006г.” организират, в чест на този ден, на 20 май, от 19.30ч. надиграване.В събитието са включени изпълнения на КНТ”Гребенки”, рап-дует “Неспир” и дуо”Дуросторум”- класическа китара.
Художествена галерия- Силистра кани днес , на 18 май 2017 г. , от 17.00 ч. на откриване на “Клуба на художника” –
( преди Клуб на дейците на културата) в Художествена галерия – Силистра на изложбата на Петко Герасимов – “Силистрия”. Старите фотоси разказват за Силистра по време на Кримската война и до освобождението през 1878г.
Кметът на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов изпрати поздравителни писма до организаторите на събитията.

"Силистра Днес"

Related Posts

„Паметта на улиците“

Коментарите са изключени за „Паметта на улиците“

Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Коментарите са изключени за Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Create AccountLog In Your Account