СУ „Н. ВАПЦАРОВ“ В СИЛИСТРА Е ИЗБРАНО ЗА ДОМАКИН НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА „ПЪТЯТ И АЗ“

СУ „Н. ВАПЦАРОВ“ В СИЛИСТРА Е ИЗБРАНО ЗА ДОМАКИН НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА „ПЪТЯТ И АЗ“

СУ „Н. ВАПЦАРОВ“ В СИЛИСТРА Е ИЗБРАНО ЗА ДОМАКИН НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА „ПЪТЯТ И АЗ“

Силистренското средно училище СУ „Н. Вапцаров“ е сред 20-те български учебни заведения, избрани за домакини на изложбата в куфар „Пътят и аз“. Образователната кампания се организира от Renault България в партньoрство с Министерството на образованието и науката и детски научен център “Музейко”. В рамките на проекта 2 куфара с 20 детски рисунки 3 месеца обикалят България в 2 лъча, за да вдъхновят ученици от I до V клас за участие в седмото издание на конкурса за детска рисунка под мотото „Безопасност и мобилност за всички“.

Конкурсът и изложбата са част от  стратегията на Renault да подкрепя обучението по пътна безопасност от най-ранна възраст.

Статистиката за пострадалите при пътни инциденти в България е тревожна. Само от началото на 2017 г. до момента са регистрирани 4974 пътно-транспортни произшествия, при които са ранени 6310 и са загинали 466 души. През 2016 г. по данни на МВР на пътя са ранени 1160 и са загинали 28 деца до 17 години. Чрез програмата ние възпитаваме децата от малки да бъдат внимателни и отговорни участници в движението. С новото издание на програмата ще бъдем по-дигитални и по-интересни за децата и по-полезни за учителите”, коментира Рено Пирел, изпълнителен директор на Renault България при старта на проекта.

Обучението е насочено предимно към ученици от началните класове. Целта е учениците да се запознаят с основните принципи на пътната безопасност и у тях да се възпита уважение към околната среда.

За програмата педагози и специалисти на Renault разработиха специален пакет от интерактивни образователни материали – помагала, тестове и др. През 2016 г. Renault България лансира и обучителни приложения за таблет на български език. Конкурсът и изложбата имат за цел да мотивират учителите да използват този ресурс, а децата – да представят наученото като работят в екип и нарисуват идеите си.

Тази година учениците от I до III клас ще творят по темата: „Аз пресичам безопасно“, а по-големите – IV и V-и  –  по темата „Електромобилът в зеления град“.

Отборите са по трима души. Всяко от децата от отборите, класирани на първо място, ще получи велосипед с каска. Наградата за второ място е ховърборд с каска, а за трето – кънки, които могат да се ползват през лятото и зимата. Срокът за изпращане на рисунките за участие в конкурса е 30 април 2018 г.

Всяко училище, регистрирало свой отбор на safetyforall-bg.com, участва в томбола за таблет. До момента изложбата е била видяна от над 10 000 деца в 12 училища. Очакванията са тази години броят на участващите рисунки да надхвърли миналогодишния – над 400.

Програмата в България е част от глобалната програма на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала  над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. Така Renault дава своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и за повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата.

"Силистра Днес"

Related Posts

Утре празнуваме “Европейски ден на статистиката”

Коментарите са изключени за Утре празнуваме “Европейски ден на статистиката”

Неуспешен опит за рушвет

Коментарите са изключени за Неуспешен опит за рушвет

leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create AccountLog In Your Account