Идеята за паметник на Христо Ботев в Силистра е жива

Идеята за паметник на Христо Ботев в Силистра е жива

Идеята за изграждане паметник на Христо Ботев в Силистра не е забравена,  заяви Цветана Цанова – председател на Общинския клуб „Хр. Ботйов” в дунавския град. Това стана по време на заседание на клуба, проведено в навечерието на Деня на Освобождението на Силистра – 10 февруари. Цанова припомни, че за реализиране на инициативата има решение на Общински съвет-Силистра, както и добрата воля на дарители. Но засега е поставена дълга пауза по финансови проблеми, поясни председателката на общинския клуб и допълни, че „тази отколешна патриотична идея остава една от дългосрочните задачи на организацията.

През месеците февруари и март Общинският клуб „Хр. Ботйов” ще работи по програмата „Пред олтара на свободата”. Тя се реализира съвместно с община Силистра,  РК на НДФ „13 века България” и Общински комитет „Васил Левски”. Очаква се и през тази година в инициативите да се включи клуб „Традиция”. Освен традиционните изяви, посветени на трите паметни дати, свързани със 133-годишнината от Освобождението на Силистра и на България, както и на 138-годишнината от гибелта на Васил Левски, ще се проведат и съпътстващи инициативи. За гост на първата от тях е поканен проф. д-р Иван Стоянов. На 10 февруари той ще бъде гост на урок по родолюбие в ПМГ „Св. Климент Охридски”, а от 16.00 ч. в същия ден ще изнесе публична лекция на тема: „Българският принос през 1876-1877 година и Освобождението на България”, в заседателната зала на община Силистра. За 19 февруари е насрочена първата възпоменателна щафетна обиколка на паметника на Васил Левски, а на 2 март ДМТА „Пирин” ще изнесе музикално-танцов спектакъл „Старо имане”.

Припомняме, че Общинският клуб „Хр. Ботйов” бе основан на 8. 11. 2006 г. от единадесет учители, общественици и обществени деятели от Силистра с цел да запазят и поддържат жива искрата на родолюбието, запалена от гениалния поет и революционер. На учредителната сбирка присъства Боян Ботйов, правнук на ген. Кирил Ботйов /един от братята на Христо Ботйов/.

През този период с делата си нашите членове оставиха трайна диря. Повод за гордост е голямата награда на името на Даскал Ботйо Петков, носител на която е г-жа Мара Костова, учител по история в СОУ „Н. Вапцаров”. През есента на 2010 г., във връзка със 70-годишнината от Крайовската спогодба, бяха отчетени резултатите от конкурса „Съхранена памет”, реализиран съвместно с НДФ „13 века България” и РУ. Ан. Кънчев” – Филиал Силистра.. Записаните автентични разкази на съвременници на този период едва ли щяха да станат част от нашата история, ако студентите не бяха подкрепени от доц. Румяна Лебедова.

През юбилейната за нас година ще положим усилия да продължи ежегодното поклонение пред Ботевите места в Галац и Браила, както и участие на силистренски отряд в националния поход Козлодуй – Околчица, обобщи Цветана Цанова.

Мария Стефанова

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account