Археологическата експозиция ще е времено затворена за посещения

Музеят в Силистра излезе в непланиран десетдневен отпуск от 27 август до 7 септеври заради спешен ремонт. Археологическата експозиция в крайдунавския град ще е времено затворена за посещения. 6 000 лева от общата субсидия от 103 000 лева за конгреса е заделило правителството, за да си стегнат силистренци руините и сградния фонд.

В резултат на ремонта музеят в Силистра ще е готов да посрещне в достоен вид над 350 гости от 15 страни на 4 континента, участници в Световния конгрес на археолозите. Той ще бъде проведен в Русе, но са предвидени посещения в Тутракан и в Силистра.

В Силистра археолози от Виена още на 4 септември ще са първите гости, участници в Световния римски лимес, преди той да за започне в най-големия крайдунавски град. Начело на групата е Ренате Пилингер, директор на Археологическия институт към университета в столицата на Австрия.

Първо пред тях проф. д.и.н. Георги Атанасов от РИМ-Силистра ще представи информация за ранното християнство по дунавския лимес от Белград до делтата на река Дуна от 3 до 7 век. Поне 46 светци на раннохристиянски мъченици са документирани в този огромен дунавски регион, както и 10 мартириума (т.е. техни гробове).

Сред тях са 12-те доростолски мъченици (Дасий, Емилиян и др.) и 5 от крайдунавското село Гарван. 15 са в Северна Добруджа (в Исакча, Николицел и пр.). Свищов, Рациария, Видин и Черна гора са останалите места по поречието на Долния Дунав, където има сведения за светци мъченици на христовата вяра.

По подунавието има 7 храма и резиденции на епископи от общо над 40 раннохристиянски центъра. В сравнение с поречието на Дунав във вътрешността на Балканите мрежата от подобни формирования е по-разредена.

Причината е в заселването на легионерите, които са носители на християнската идея, в периферията на източните провинции на Римската империя. Близо 50 студенти и професори от университетат във Ватикана в Италия бяха също в Силистра, но през пролетта на 2012 г., за да видят лично и наживо останките от римската империя в рамките на древния Дуросторум.

На практика 2/3 от днешна Силистра „лежи” върху останки от преди 20 века. Археолог от Варна ги води в нашия град в рамките на едноседмичен многоетапен колоквиум от София до Варна, предвиден за много места в България, където бликат изворите на историята.

Практика било в най-реномираните университети на Запад да се правят екскурзии по съответните места вече изучавани чрез науката. „Гостите знаеха всички статии за нашата история, вкл. и написаните от мен”, заяви проф. Георги Атанасов.

„Вие имате повече запазени археологически находки от римско време, отколкото у нас, и трябва да ги показвате на хората от цял свят”, заявили наскоро италиански гости на кмета на Силистра д-р Юлиян Найденов.

Световният лимес конгрес се провежда през 3 години от 1948 година насам. Домакинството на страната дава възможност да се популяризират обектите от римско време и възможностите за туризъм в някогашните римски територии в България.

Днес на територията на страната се намират 471 километра от границите на някогашната Римска империя и всички те са по поречието на река Дунав в рамките на областите Видин, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и др.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account