С европейски средства е проектиран водният цикъл на две от най-големите села в България – Айдемир и Калипетрово

С европейски средства е проектиран водният цикъл на две от най-големите села в България – Айдемир и Калипетрово

Това стана ясно по повод приключването на проекта на община Силистра „Прединвестиционно проучване, експертни анализи и разработване на инвестиционен проект за изграждане на ПСОВ и частично изграждане и реконструкция на канализационните мрежи на с.Айдемир и с.Калипетрово в община Силистра”. Проектът е по процедура за техническа помощ и е финансиран със 732 136 лв. чрез ОП „Околна среда”. Осемдесет на сто от средствата са осигурени от Кохезионния фонд, останалите – от бюджета на страната.
За първи път е изготвена концепция за водния цикъл в двете села. Идейният проект предвижда включване на отпадъчните им води в обща пречиствателна станция. С евросредствата са разработени и технически проекти за разширяване на канализационните мрежи в селата до 80 на сто в Калипетрово и над 50 на сто в Айдемир.
Но първо ще бъде изградена пречиствателната станция за отпадъчни води, която ще е обща както за селата, така и за град Силистра. Вече е избран 40 декара общински терен в землището на село Айдемир. На базата на направените проучвания и анализи се разработва идеен проект. С него община Силистра ще кандидатства през май за финансиране на строителството. Ако процедурите вървят в срок, е възможно в края на 2011 година да се направи първа копка, прогнозира зам.-кметът Веселин Андреев. Той не скри, че новата услуга ще доведе до повишаване на цената на водата. Но по настояване на Общината в проекта трябва да бъде включено изграждане на инсталация за биогаз с ко-генерация, която да покрива част от разходите на пречиствателната станция и да снижи максимално такса „пречиставне”.
Според директивите на Европейският съюз след 2014 година се очаква финансиране на ВиК-инфраструктура за селища с до 10 хил. еквивалентни жители. Но готовите работни проекти за Айдемир и Калипетрово ще осигурят възможност за директно кандидатстване за изграждане, уверяват специалистите.

Община Силистра

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account