Войната започна, първият удар е факт

Войната започна, първият удар е факт

Френски самолет удари Либия в 18,45 българско време

Френски самолет е нанесъл първия въздушен удар по цел в Либия в 18,45 часа българско време, съобщи Ройтерс, като с епозова на френското министерство на отбраната.

Открита е стрелба от въздуха по либийски танк в рамките на започналата операция по изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за налагане на забранена за полети зона над Либия.

В момента в либийското въздушно пространство се намират около 20 френски военни самолета.

По-рано беше съобщено, че френски изтребители вече се намират във въздушното пространство над Либия, след като международната общност взе решение да предприеме „всички възможни средства, и преди всичко военни” за налагането на резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Либия.

Много скоро канадски изтребители ще бъдат част от мащабни военновъздушни операции в Либия, заяви премиерът на Канада Стивън Харпър, цитиран от Си Би Си нюз.

В късния следобед в събота стана ясно, че военна намеса в Либия ще има с участието на страните от ЕС, Арабската лига, САЩ и Канада.

Държавните правителствени лидери бяха единодушни за това по време на срещата в Париж. На срещата бе и канцлерът Ангела Меркел. Германия обаче няма да участва със свои военни.

„Съвместно с нашите партньори нашите военновъздушни сили са готови да атакуват танковете на либийската армия, за да защитят жителите на града. Френски самолети вече са в либийското въздушно пространство. Муамар Кадафи има още време, за да избегне най-лошото. Има дипломатическо решение, ако той спре военните действия”, обяви френският президент Никола Саркози.

В първата вълна удари ще участват Франция, Великобритания и Канада. Те вероятно ще бъдат последвани от втора, по-мощна вълна, този път от страните от НАТО. Операцията не трябва да бъде интерпретирана като атака на западни страни срещу арабска страна, защото се прави в съюз със страни от Арабската лига. Това не е решение на НАТО, а на ООН.

„Тези страни – ЕС, Арабска лига и Канада, поемат своята отговорност към историята”, коментира Саркози.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account