Доброволчеството по света през погледа на една силистренка

Доброволчеството по света през погледа на една силистренка

18-годишната силистренка Пламена Солакова сподели добри практики за доброволчеството по света

На 26 април 2011 г. от 14.30 ч., в Конферентната зала на хотел “Дръстър” – Силистра, 18-годишната силистренка Пламена Солакова сподели добри практики за доброволчеството по света и в България и ролята на доброволчеството за всеки пълноправен европеец, независимо от неговата възраст, етност или религиозна принадлежност.

Разходите за организиране на семинара се поемат от „Тук-Там” – сдружение с нестопанска цел, обединяващо българи, учили и работили в чужбина, които са се върнали или искат да се завърнат в България. В началото на 2011г. те обявиха предоставяне на грант за подпомагане на проекти, насочени към българи с опит и образование в чужбина или към важна социална кауза.

Със своя проект „Доброволчеството по света – форма на неформално образование” Пламена Солакова спечели частично финансиране от Сдружение „Тук-Там” за организиране на семинар и изготвяне на общ календар на дейностите на младежките доброволчески организации в Силистра. Акцент в проекта е популяризиране на доброволческата кауза „Стани доброволец! Дай своя принос!”. Пламена е убедена, че благодарение на доброволчеството хората придобиват знания, упражняват своите умения и разширяват социалните си мрежи, което често води до нови или по-добри възможности за работа, до личностно и социално развитие.

За своя принос като доброволец към Българския младежки червен кръст и активна червенокръстка дейност, П. Солакова е удостоена от Националния съвет на БЧК със званието „Млад отличник на БЧК” в България и наградена със значка „Млад отличник”.

Това е втория спечелен проект от талантливата силистренска. През 2007г. представителството на Европейската комисия в България й връчи чек за 3000 лева, с който 14-годишната тогава Пламена реализира проекта „Танцуваме заедно”, номиниран в Младежкия конкурс „Аз създавам Европа”, и на практика организира един голям празник за своите връстници – любители на българския фолклор, в Силистра.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account