Инспекторите от НАП Силистра провериха търговските обекти

1825 търговски обекта в Област Силистра провериха от април досега инспекторите от НАП Силистра. Обект на проверката е наличието на дистанционна връзка на касовите апарати със системите на Националната агенция за приходите. Най-много са проверените обекти в Силистра – 1182, 184 са инспектираните търговци в Дулово, 112 – в Тутракан. Инспекторите на НАП са обиколили почти всички населени места в седемте общини на областта.

Във всички обекти фискалните устройства са били изрядни и са били в онлайн режим с НАП.

За трите месеца по време на инспекциите само в един обект е установено нарушение и то е било провокирано от недостиг на технологично време за осъществяване на онлайн връзка между фискалното устройство и системата на НАП – касовият апарат е бил свързан с приходната агенция, но ден след изтичане на срока, който беше 2 април.

Дистанционно в Силистренска област вече се отчитат оборотите на повече от 3160 фискални устройства.

Инспекцията ще продължи докато бъдат огледани всички обекти за продажба или предоставяне на услуги в региона. Търговците, които отчитат оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъдат санкционирани с глоба до 10 000 лв., а обектът ще бъде запечатан, докато се изпълни изискването.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България, отпечатани в долния ляв ъгъл на касовата бележка. Ако този графичен символ липсва върху касовата бележка, вероятността търговецът да нарушава закона и да укрива оборот е достатъчно голяма, така че да се сигнализира в НАП. Телефонът на НАП Силистра за подобни сигнали е 086/815-429, а нарушенията могат да се съобщават и на информационния телефон на НАП 070018 700 на стойността на един градски разговор.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account