НАП Силистра приключи успешно Данъчно-осигурителна кампания 2011

НАП Силистра приключи успешно Данъчно-осигурителна кампания 2011

Почти два пъти повече годишни данъчни декларации бяха приети през тази година в силистренския офис на приходната администрация.
До 31 май в Офис на НАП Силистра са приети 2669 декларации за облагане с корпоративни данъци. Те са със 138 повече от миналата година.
По-голям интерес демонстрираха през тази кампания корпоративните клиенти към подаването на декларации по електронен път. През тази година чрез интернет декларациите си подадоха 849 фирми, което е със 197 бр. повече от миналата година (ръст от 23%). Налице е  очевидна тенденция на увеличаване на броя на юридическите лица, които използват Интернет за комуникация с НАП.
Същата тенденция се наблюдава трайно и при физическите лица – почти двойно повече са подали годишните си декларации по електронен път тази година – 517. През 2010 г. това са направили 272 физически лица.
Общият брой приети документи по Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) през Кампания 2011 е 13 701 – с 5101 повече от Кампания 2010. Почти двойно увеличеният брой на подоходните декларации се дължи на две причини – промяна в нормативната уредба за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, според която не се облагат с данъци субсидии и помощи, ако са получени през 2010 г., но са отпуснати за дейност през 2009 г.,  и втората причина – задължението лицата с повече от един работодател през годината, но останали безработни към 31 декември, да подадат годишна данъчна декларация.

Двойно повече се е повишил и процентът на използване на другите алтернативни начини за подаване на подоходна декларация – по пощата и в пощенски клон. В писмо с обратна разписка тази година доходите си са декларирали 4408 жители на областта срещу 1779 за миналата. В пощенски клон, където веднага получават входящ номер, са подали декларации 1393-ма, през 2009 г. са били 786.
В 568 от приетите документи е посочено искане за възстановяване на надвнесени суми. Към края на май НАП Силистра е възстановила суми на обща стойност 98 288 лв.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account