Историята говори: Доростол-Черноморец 1985 година

Историята говори: Доростол-Черноморец 1985 година

Ето,че вече е понеделник и време за рубриката “Историята говори”. Този път Ви представяме мача “Доростол” -“Черноморец” (Балчик) от сезон 1984/1985 на Североизточната “В” група. Може да се каже, че сезонът е успешен за силистренци, след като печелят първото място и промоция в “Б” група. Интересна е битката за “Б” група, като “Черноморец” през този сезон също е сред отборите, с апетити към професионалния футбол. Все пак с актив от 44 т. “Доростол” завършва на първото място.

“Доростол” срази “Черноморец”

“Доростол”: Колев, Михалев, Цонев, Иванов, Димитров, Спасов, Гинков, Маринов, Стефанов (61- Алеков), Т.Георгиев, Лазаров (67- Л. Георгиев)
“Черноморец”: Скипарнов, Павлв, П.Петров, Иванов, Сивков, Станков (67- Енчев), Цветков, Колев (67- Д. Петров), Андонов, Ялнъзов, Тошев
Съдия: Т. Тешков- Плевен

5:1- с този резултат “Доростол” срези заемащия второто място в групата “Черноморец”- Балчик. Победата се очакваше, но едва ли някой е предполагал, че ще бъде толкова категорична. Поражението на гостите можеше да бъде и още по-голямо, ако бяха оползотворени и други изгодни положения пред тяхната врата.
Половин част черномореци поддържаха нулевото равенство, но не за сметка на равностойна игра, а благодарение на домакините, които в стремежа си да открият по-скоро резултата действуваха прибързано, неточно, особено в завършека на атаките си, където не успяваха да създадат удобни позиции за стрелба. Изпълниха поредица ъглови удари без конкретна заплаха. Малко бяха острите набези по фланговете, малко бяха и ударите към вратата. И чак в 30 м. Т. Георгиев се освободи майсторски в назакателното поле, но бе съборен и съдията посочи бялата точка. Стефанов реализира наказателния удар и “Доростол” поведе с 1:0. Само две минути по-късно слд пробив на Иванов последва центриране на Маринов и Тончо Георгиев, елиминирал с финкт защитника, изпрати топката в мрежата- 2:0.
С отлично изпълнен пряк свободен удар Ялнъзов намали на 2:1 и възвърна надеждите на гостите за нещо по-добро. Но те бяха попарени в послената минута на полувремето с изненадващ удар на Спасов от около 25 метра- 3:1.
След почивката доростолци установиха пълен териториален и игрови превес и станаха господари на терена. Атакуваха постоянно, масирано, обсипаха вратата на гостите с удари, принудиха ги често да чистят безразборно топката. Домакините играеха с настроение, в остри набези се впускаха и крайните защитници, веднъж диагонален удар на Мехалев едва не намери целта, после Цонев прекоси цялата половина на черноморци, но стреля на сантиметри над гредата. Не бяха едно и две мелета пред вратата, при които голът висеше на косъм. В 52 м. Стефанов бе повален и съдията за втори път отсъди най-тежкото наказание. Потърпевшият сам изпълни дузпата и резултата набъбна на 4:1. Очертава се убедителна, категорична победа, за каквато отдавна жадуваха многобройните привърженици на силистренския отбор. Хубава атака на домакините в 61 м. бе завършена с отличен удар на Гинков и топката се оплете за пети път в мрежата на гостите. Последваха две смени в състава на “Доростол”, постепенно темпото в играта им спадна, напорът им не бе вече така ефикасен. Голямата победа беше извоювана, а тя утвърди доростолци още по-здраво на лидерската позиция. Зрителите останаха доволни и от резултата и от играта на своите любимци.
Йордан Симеонов, 1985 г.

"Силистра Днес"

comments
 • Светлин Иванов

  27.01.2013 at 8:48

  В този мач аз взех участие…../Иванов/ за ‘Доростол”-Силистра…но ми липсват снимки…от него период..моля ако някой има да ми прати..предварително благодаря…

 • leave a comment

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

  Create Account  Log In Your Account