Историята говори: Доростол- Черноморец Балчик 1985 година

Историята говори: Доростол- Черноморец Балчик 1985 година

Вече е понеделник и е време за втората статия от новата рубрика “Историята говори”. На фокус този път е двубоят между отборите на “Доростол” и “Черноморец” (Балчик) през 1985 година.  По това време “Доростол” се състезава в Североизточната “В” група. Силистренци завършват на първото място , с убедителна преднина пред втория “Преслав”. На чело на отбора през този сезон е Трендафил Василев.

“Доростол” срази “Черноморец”

“Доростол”: Колев, Михалев, Цонев, Иванов, Димитров, Спасов, Гинков, Маринов, Стефанов (61- Алеков), Т.Георгиев, Лазаров (67- Л. Георгиев)

“Черноморец”: Скипарнов, Павлв, П.Петров, Иванов, Сивков, Станков (67- Енчев), Цветков, Колев (67- Д. Петров), Андонов, Ялнъзов, Тошев

Съдия: Т. Тешков- Плевен

5:1- с този резултат “Доростол” срези заемащия второто място в групата “Черноморец”- Балчик. Победата се очакваше, но едва ли някой е предполагал, че ще бъде толкова категорична. Поражението на гостите можеше да бъде и още по-голямо, ако бяха оползотворени и други изгодни положения пред тяхната врата.

Половин част черномореци поддържаха нулевото равенство, но не за сметка на равностойна игра, а благодарение на домакините, които в стремежа си да открият по-скоро резултата действуваха прибързано, неточно, особено в завършека на атаките си, където не успяваха да създадат удобни позиции за стрелба. Изпълниха поредица ъглови удари без конкретна заплаха. Малко бяха острите набези по фланговете, малко бяха и ударите към вратата. И чак в 30 м. Т. Георгиев се освободи майсторски в назакателното поле, но бе съборен и съдията посочи бялата точка. Стефанов реализира наказателния удар и “Доростол” поведе с 1:0. Само две минути по-късно слд пробив на Иванов последва центриране на Маринов и Тончо Георгиев, елиминирал с финкт защитника, изпрати топката в мрежата- 2:0.

С отлично изпълнен пряк свободен удар Ялнъзов намали на 2:1 и възвърна надеждите на гостите за нещо по-добро. Но те бяха попарени в послената минута на полувремето с изненадващ удар на Спасов от около 25 метра- 3:1.

След почивката доростолци установиха пълен териториален и игрови превес и станаха господари на терена. Атакуваха постоянно, масирано, обсипаха вратата на гостите с удари, принудиха ги често да чистят безразборно топката. Домакините играеха с настроение, в остри набези се впускаха и крайните защитници, веднъж диагонален удар на Мехалев едва не намери целта, после Цонев прекоси цялата половина на черноморци, но стреля на сантиметри над гредата. Не бяха едно и две мелета пред вратата, при които голът висеше на косъм. В 52 м. Стефанов бе повален и съдията за втори път отсъди най-тежкото наказание. Потърпевшият сам изпълни дузпата и резултата набъбна на 4:1. Очертава се убедителна, категорична победа, за каквато отдавна жадуваха многобройните привърженици на силистренския отбор. Хубава атака на домакините в 61 м. бе завършена с отличен удар на Гинков и топката се оплете за пети път в мрежата на гостите. Последваха две смени в състава на “Доростол”, постепенно темпото в играта им спадна, напорът им не бе вече така ефикасен. Голямата победа беше извоювана, а тя утвърди доростолци още по-здраво на лидерската позиция. Зрителите останаха доволни и от резултата и от играта на своите любимци.

Йордан Симеонов, 1985 г.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account