Одобриха ни за Шенген!

Одобриха ни за Шенген!

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Кандидатурата на България за членство в Шенген бе одобрена от ресорната комисия на Европейския парламент заедно с тази на съседите ни от Румъния. Двете страни бяха приети заедно в повечето европейски и атлантически структури и продължават да вървят ръка за ръка в световната политика, въпреки желанията на някои за разделение.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП взе своето решение след гласуване, в което 33-ма евродепутати бяха „За“ и само трима се въздържаха. Решението е взето възоснова на докладите на инспекторите, които наскоро оценяваха готовността на двете държави.

Пред депутатите от комисията отговаряше лично докладчикът на комисията Карлуш Куелю, който обяви твърдата си позиция за приемането на България и Румъния в Шенген. Според него, двете държави са подготвени по някои точки дори по-добре от някои от настоящите членки на шенгенското пространство.

Единственият проблем за България, който видяха депутатите, беше границата с Турция. Те поискаха от правителството на Бойко Борисов да изготви специален план при евентуална бежанска вълна от южната ни съседка, която още не е член на Европейския съюз.

Гласуването по двете кандидатури в пленарната зала на ЕП ще се проведе през юни, а окончателното решение за приемането ще бъде взето от Съвета на министрите на ЕС.

България се надяваше да бъде приета в шенгенското споразумение още в началото на годината, но европейските лидери отложиха решението си с мотива, че все още сме твърде далеч от покриване на изискванията. След като от Европа ни се скараха за поредното безхаберие и безпочвено пъчене с гърди, управляващите бяха принудени да убеждават проверяващите евродепутати, че всичко по външната граница на ЕС е точно и нашите гранични служби няма да допуснат бежански вълни. Опасенията на шенгенските държави се засилиха след масовите конфликти в Африка, които изпратиха десетки хиляди бежанци от Либия, Алжир и Сирия в южните европейски държави.

Разкрития

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account