Решение на БФС праща Доростол на първо място в “Б” група!

Решение на БФС праща Доростол на първо място в “Б” група!

Решение на БФС относно това как трябва да се процедира след отказването на Дунав (Русе) от участие в Източната “Б” група е на път да сътвори най-големия организационен хаос във футболната история на България, сочи задълбочено проучване на Sportal.bg

Истинската наредбата на БФС е категорична – ако отбор се откаже или по някаква причина бъде изваден от първенството през есенния полусезон, резултатите му се анулират (б.а. случаят с Равда от есента бе такъв).

Ако обаче даден отбор се откаже или по някаква причина бъде изваден от първенството преди или по време на пролетния полусезон, досегашните му резултати се запазват, а в следващите мачове се присъжда служебно 3:0 за противника (б.а. какъвто би трябвало да е случаят с Дунав).

До тук напълно нормален правилник, но ето как БФС изтълкува отказването на Дунав – решението е публикувано на сайта на съюза:

” Първенството на двете „Б” футболни групи за спортно-състезателната 2010/2011 година се провежда по система, която е различна от общовъзприетата за категорично и ясно определяне на есенен и пролетен полусезон.
В този смисъл тази система не кореспондира с изискванията на Чл.24, т.9 от Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС за сезон 2010/2011.
В духа на гореизложеното и за да бъдат всички отбори равнопоставени, при напускането на първенството от „ФК Дунав”-Русе всички резултати от изиграните от отбора срещи се анулират и няма да се вземат предвид при класирането на отборите.
По аналогичен начин ще се постъпва и в бъдеще, ако в хода на първенството друг отбор се откаже или бъде изваден от състава на двете „Б” групи.

За да обясним на по-прост език “равнопоставеността” на БФС спямо отборите, ще дадем няколко примера, касаещи Източната “Б” група:

1. Ако БФС спази собствените си закони, с отказалите се през пролетта отбори трябва да се процедира по следния начин – сегашното класиране да се запази, а в следващите им мачове да се отсъжда служебно 3:0 в полза на противника. В тази ситуация ще има ощетени отбори (б.а. тези, които са загубили точки от Дунав преди русенци да се откажат от участие), но не толкова, колкото от набързо скалъпеното ново правило на съюза. Ще има ясни правила и ще бъде избегнат тоталният хаос, още повече ако на по-късен етап и други тимове решат да се откажат от първенството.

2. Какво става при новоизлюпеното правило на БФС

Сегашното класиране в Източната “Б” група е следното: Поморие 26 точки, 2. Спартак Пд 25 т., 3. Любимец 24 т., Доростол  23 т, Черноморец Балчик 21 т., Светкавица 21 т. , Лудогорец 21 т.

БФС преправя класирането по следния начин: 1. Доростол 23 точки!, Спартак Пд 22 т., Любимец 21 т., Поморие 20 т., Лудогорец 19 т.

Т.е. лидерът Поморие е изпратен по служебен път чак на четвърто място, тъй като му се анулират досегашните две победи над Дунав и му се отнемат 6 точки от класирането. В тази връзка Лудогорец, който има две равенства срещу Дунав, наваксва цели четири точки от преднината на Поморие. Отборът на Несебър пък, който е допуснал две загуби от Дунав, наваксва 6 точки.

И тук идва най-интересният момент от решението на БФС:

Двете “Б” групи ще играят 33 кръга. По нормалните правила ако даден клуб се откаже от участие в 32-рия кръг, то в 33-тия противникът му ще спечели със служебно 3:0, при което няма да настъпи объркване в класирането.

По новото “равнопоставено” правило ако даден клуб се откаже в 32-рия кръг на първенството, то има голяма вероятност цялото класиране да се обърне с главата надолу и по служебен път да се получи сегашната ситуация – лидерът в класирането да не влезе в “А” група за сметка на четвъртия или петия отбор, който има повече пари и е платил на някой бедняк 100 000 лева да се откаже от участие в първенството и по този начин да навакса изоставането си от 2,3,4, а теоретично дори и 9 точки.

Информация: Sportal.bg

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account