Силистра е домакин на работна среща по проект „Международно сътрудничество между правоприлагащите органи за превенция и борба с измамите със средства от Европейския съюз в селското стопанство”.

От вчера до 13 април Силистра е домакин на работна среща по проект „Международно сътрудничество между правоприлагащите органи за превенция и борба с измамите със средства от Европейския съюз в селското стопанство”.

Проектът е финансиран от Европейската комисия – Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ) по програма Херкулес ІІІ (2014 г.-2020 г.) – Компонент Обучение в борбата срещу измамите,  и се реализира от Полицейския инспекторат на окръг Кълъраш – Румъния, в партньорство с Областна дирекция на МВР-Силистра – България, Полицейското управление на Олщин – Полша, и Националната инспекция за разследване към Главното полицейско управление – Молдова.

Заместник-директорът на ОДМВР-Силистра комисар Мартин Недялков, който откри форума, изрази надежда, че той ще допринесе за укрепване на административния капацитет за разследване на злоупотребите в земеделието.

Обръщение към участниците направи и областният управител Петко Добрев. Той пожела успех на инициативата и подчерта, че обменът на добри практики между правоприлагащите органи ще способства за повишаване на доверието към институциите, а това е от особена важност за всички нас като граждани на ЕС.

На откриването присъстваха също административният ръководител на Окръжната прокуратура Теодор Желев и директорът на ДАНС – ТД Силистра Лъчезар Ганев.

В програмата през първия ден на работната среща са включени презентации на служители на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз” (АФКОС) и ГД „Национална полиция”, свързани с взаимодействието на България със страните от ЕС за разследване на злоупотребите в селското стопанство, компетентността на българските полицейски органи и средствата и методите за разследване на нередностите във връзка със субсидиите в селското стопанство.

Доклад на тема „Правна рамка на престъпленията, свързани с усвояване на европейските фондове. Разследване на престъпления и измами, свързани с усвояването на европейските средства по селско стопанство. Най-често срещаните трудности при разследването” днес ще представи и окръжният прокурор Теодор Желев.

В следващите дни на форума презентации ще направят представители на Държавен фонд „Земеделие”, сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Силистра,  Дирекция „Вътрешна сигурност” – МВР, Полицейския инспекторат – Кълъраш, Полицейското управление на Олщин и Главното полицейско управление – Молдова.

"Силистра Днес"

Related Posts

Област Силистра , бавно и неусетно се заличава

Коментарите са изключени за Област Силистра , бавно и неусетно се заличава

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account