Окръжната прокуратура в Силистра отчете ръст на осъдените и санкционирани лица през 2016 г.

646 лица, предадени на съд през 2016 г. по обвинителни актове на прокурорите от Окръжната и трите районни прокуратури на територията на Силистренския съдебен окръг, са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт. Броят им е с 51 повече в сравнение с отчетния период на 2015 г. Това се посочва в доклада на административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев. Отчетният доклад бе представен вчера,  6 април 2017 г., пред прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Силистра, Тутракан и Дулово и в присъствието на заместник-главните прокурори Пенка Богданова и Мария Шишкова, Славка Славова, завеждащ отдел „Административен“ при ВКП, и Вилен Мичев, заместник на административния ръководител на Апелативната прокуратура във Варна.

На доживотен затвор е осъден подсъдим по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Силистра. 93 привлечени като обвиняеми и предадени на съд са получили ефективно наказание „Лишаване от свобода“, 310 са осъдени условно, 67 лица са наказани с пробация, а на 367 са наложени глоби. Лишени от права са били 102 предадени на съд от обвинението в Силистра.

В структурата на престъпността на територията на Силистренския съдебен окръг първото място държат общоопасните престъпления. Регистрираните общоопасни престъпления през отчетния период са били 434, като по този показател има увеличение в сравнение с 2015 г., когато са били регистрирани 385 деяния. Престъпленията против собствеността бележат през 2016 г. лек спад.

Успех за обвинението в Силистра е ръстът на бързите производства през отчетния период, от които 11 са били са образувани за извършени корупционни престъпление.

Прокурорите в района на Окръжната прокуратура в Силистра са работили по 12 622 преписки. През отчетния период са внесени 344 обвинителни акта в съда, 209 споразумения и 102 предложения по член 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административни санкции. По линия на административния надзор са проверени 1573 акта.

По показателите натовареност в отчетния доклад на Окръжната прокуратура в Силистра значителен дял от работата на обвинението се пада на прокурорите от Районната прокуратура в Силистра, които са работили по 6068 преписки. Окръжните обвинители са на второ място по натовареност, следвани от прокурорите в Районната прокуратура в Тутракан и Дулово.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account