Силистра и Кълъраш ще бъдат свързани с речни гари

Две речни гари ще бъдат изградени на брега на река Дунав в Кълъраш и Силистра и ще бъдат закупени две пътнически корабчета, чрез реализацията на трансграничен проект, финансиран с евросредства

Нов проект, финансиран с европейски средства ще подобри плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра, чрез осигуряване на определени условия за безопасност на хората. Проектът е част от голям план за развитието на инфраструктурата и туризма в района на Кълъраш. Реализацията му ще осигури подобрен плавателен воден път, свързващ Кълъраш и Силистра, подобрена инфраструктура от двете страни на река Дунав, за да се поддържа плавателността и по второстепенния ръкав на реката, през сезоните, когато водата спада под обичайното ниво.
На 28.12.2018г., в гр. Кълъраш, Румъния се състоя среща по проект “Improving safety of navigability on Danube river in the Calarasi – Silistra cross – border region – подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра”, Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г. На срещата присътваха г-н Василе Илюита, председател на Окръжен съвет Кълъраш, д-р Юлиян Найденов, кмет на Община Силистра и Козмин Тудон, представител на Община Кълъраш. Предстои да бъде подписан договор за безвъзмездна финансова помощ. Проектът ще се изпълнява в партньорство между Окръжен съвет, гр. Кълъраш – Водещ партньор, Община Силистра – Партньор 2 и Община Кълъраш – Партньор 3. Общата стойност на проекта е в размер на 5 946 041.73 евро. Безвъзмездната финансова помощ за Община Силистра е в размер на 1 959 999,33 евро и съфинансиране 2% в размер на 39 999,99 евро. 
Продължителността на проекта е 36 месеца от датата на подписване на договора.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account