С европейски средства е проектиран водният цикъл на силистренските села Айдемир и Калипетрово

С европейски средства е проектиран водният цикъл на силистренските села Айдемир и Калипетрово

Избран е общински терен от 40 декара в землището на село Айдемир, на който ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадни води, която ще обслужва град Силистра и селата Айдемир и Калипетрово.
Това съобщи заместник-кметът на Силистра Веселин Андреев на пресконференция по повод приключването на проекта “Прединвестиционно проучване, експертни анализи и разработване на инвестиционен проект за изграждане на ПСОВ и частично изграждане и реконструкция на канализационните мрежи на с. Айдемир и с. Калипетрово в община Силистра”.

Проектът е по процедура за техническа помощ и е финансиран със 732 136 лв. чрез Оперативна програма “Околна среда”, съобщават от общинската администрация. 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд, останалите – от държавния бюджет.

За първи път е изготвена концепция за водния цикъл в двете села. Идейният проект предвижда включване на отпадъчните им води в обща пречиствателна станция.
С евросредствата са разработени и технически проекти за разширяване на канализационните мрежи в селата до 80 на сто в Калипетрово и над 50 на сто в Айдемир.

Първо ще бъде изградена пречиствателната станция за отпадъчни води.
На базата на направените проучвания и анализи се разработва идеен проект. С него община Силистра ще кандидатства през май за финансиране на строителството. Ако процедурите вървят в срок, е възможно в края на 2011 година да се направи първа копка, прогнозира Андреев.

Той не скри, че новата услуга ще доведе до повишаване на цената на водата, но по настояване на общината в проекта трябва да бъде включено изграждане на инсталация за биогаз с ко-генерация, която да покрива част от разходите на пречиствателната станция и да снижи максимално такса “пречиставне”.

Според директивите на Европейския съюз след 2014 година се очаква финансиране на ВиК-инфраструктура за селища с до 10 хил. еквивалентни жители. Но готовите работни проекти за Айдемир и Калипетрово ще осигурят възможност за директно кандидатстване за изграждане, уверяват специалистите.

"Силистра Днес"

Related Posts

Автомобил удари дете в Калипетрово

Коментарите са изключени за Автомобил удари дете в Калипетрово

Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Коментарите са изключени за Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

“КараКуши” на кукерския фестивал в с. Калипетрово !!!

Коментарите са изключени за “КараКуши” на кукерския фестивал в с. Калипетрово !!!

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account