С европейски средства е проектиран водният цикъл на силистренските села Айдемир и Калипетрово

С европейски средства е проектиран водният цикъл на силистренските села Айдемир и Калипетрово

Избран е общински терен от 40 декара в землището на село Айдемир, на който ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадни води, която ще обслужва град Силистра и селата Айдемир и Калипетрово.
Това съобщи заместник-кметът на Силистра Веселин Андреев на пресконференция по повод приключването на проекта “Прединвестиционно проучване, експертни анализи и разработване на инвестиционен проект за изграждане на ПСОВ и частично изграждане и реконструкция на канализационните мрежи на с. Айдемир и с. Калипетрово в община Силистра”.

Проектът е по процедура за техническа помощ и е финансиран със 732 136 лв. чрез Оперативна програма “Околна среда”, съобщават от общинската администрация. 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд, останалите – от държавния бюджет.

За първи път е изготвена концепция за водния цикъл в двете села. Идейният проект предвижда включване на отпадъчните им води в обща пречиствателна станция.
С евросредствата са разработени и технически проекти за разширяване на канализационните мрежи в селата до 80 на сто в Калипетрово и над 50 на сто в Айдемир.

Първо ще бъде изградена пречиствателната станция за отпадъчни води.
На базата на направените проучвания и анализи се разработва идеен проект. С него община Силистра ще кандидатства през май за финансиране на строителството. Ако процедурите вървят в срок, е възможно в края на 2011 година да се направи първа копка, прогнозира Андреев.

Той не скри, че новата услуга ще доведе до повишаване на цената на водата, но по настояване на общината в проекта трябва да бъде включено изграждане на инсталация за биогаз с ко-генерация, която да покрива част от разходите на пречиствателната станция и да снижи максимално такса “пречиставне”.

Според директивите на Европейския съюз след 2014 година се очаква финансиране на ВиК-инфраструктура за селища с до 10 хил. еквивалентни жители. Но готовите работни проекти за Айдемир и Калипетрово ще осигурят възможност за директно кандидатстване за изграждане, уверяват специалистите.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account