Акция “Зима” започва от утре

Акция “Зима” започва от утре

Акция “Зима” започва от утре

Стартът на традиционната акция „Зима“ бе обявен днес на брифинг пред журналисти в ОДМВР-Силистра. В темата въведе областният директор старши комисар Юлиян Караславов, който подчерта превантивният характер на кампанията и уточни, че тя ще протече до края на месеца в три тематични етапа. Целта е да се намалят предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия през настъпващия зимен сезон и да се фокусира вниманието на участниците в движението към пътната безопасност.

Подробности за хода на акцията бяха предоставени от началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Йордан Китанов. От утре – 1 ноември, до 10 ноември ще се реализира кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.  При регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност и съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с местните власти ще се реализират проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Дейността на пътната полиция ще бъде насочена към контрол на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи за движещи се превозни средства без необходимото оборудване, използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите и др. В периода от 01 до 08.11.2019 г. в пунктовете на СБА ще се извършва безплатна проверка на светлините и техническото състояние на МПС, както и на готовността им за експлоатация при зимни условия.

Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” ще протече в периода 11-20 ноември. Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и над водачите, неосигуряващи предимство на ешеходците. Ще се извърша активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходци, движещи се неправилно в тъмната част на денонощието, особено в извъннаселените места.

 „Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третата кампания в дните 21-30 ноември, насочена към водачите на превозни средства, техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците. В третата неделя на месец ноември – 17 ноември, ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Според статистиката, представена от началника на сектор „Пътна полиция“, от 01.01.2019 г. до 29.10.2019 г. в Силистренска област са регистрирани 194 ПТП с 12 загинали и 115 ранени граждани. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 263 с 10 жертви и 114 ранени.

През предходния зимен период (01.11.2018 г. – 28.02.2019 г.) в област Силистра са настъпили 78 пътнотранспортни произшествия с 5 загинали и 23 ранени.

В заключение към участниците в движението бяха дадени препоръки за безопасност на пътя през настъпващия зимен сезон. Необходимо е използването на гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4мм през периода от 15 ноември до 1 март, съгласно ЗДвП. Триколесните и четириколесните МПС следва да са оборудвани със задължителна аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – вериги за сняг, одеяло, зареждане с антифриз, незамръзващ препарат за измиване на стъклата, изправност на отоплителната система, на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство. От съществено значение е добавянето на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците, използването на пешеходни позлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане.

"Силистра Днес"

Related Posts

Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Коментарите са изключени за Пътна полиция стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

“Спаси живот! Намали скоростта!”

Коментарите са изключени за “Спаси живот! Намали скоростта!”

Първоначалната регистрация на МПС – временно с удостоверение от лицензиран пункт за технически прегледи

Коментарите са изключени за Първоначалната регистрация на МПС – временно с удостоверение от лицензиран пункт за технически прегледи

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account