Болката “циганска България”

Болката “циганска България”

Това ли е България?
Това ли е България?

Скандален филм, излъчен по Би Би Си, представи България като циганска държава. Автор е британският журналист Майкъл Пейлин.

Според материала страната ни е известна най-вече с това, че в нея живеят много цигани…

С тази информация мъчим съзнанието си вече няколко дни. Периодиката на подобно описание обаче е стара. Това не е първият подобен филм на Би Би Си, няма и да е последният. В общественото пространство отекна гласът на недоволството, бунтът, желанието за реванш, възмездие и наказание. В социалните мрежи гражданите се обединиха дори в групи, които искат държавата ни да съди Майкъл Пейлин за публична обида. Не е лошо да има обществено мнение и бунт, дори е задължително, но точно тази инициатива няма да доведе до никъде. Държавата няма да съди Пейлин, няма да го коментира дори. Последствия няма да има.

Въпросът е за какви последствия говорим?

Сметка на журналиста от Би Би Си няма как да търсим за това, че е направил тенденциозен материал. Нито има правна основа за това, нито може да се докаже, че целта му е била да очерни страната ни. Ясно е, че Пейлин е дошъл с ясното намерение да снима и потърси екзотиката на циганския живот. Е, намерил ги е. Тук те са наистина в изобилие. И за това няма какво да се сърдим. Боли да те нарекат “циганска държава” и никога не трябва да се примиряваме с това, но не трябва и да си затваряме очите за действителността.

На какво всъщност се обидихме?

Заболя ни от определението “циганска”. Пейлин обаче едва ли е изучил в детайли социално-историческия импулс, който събужда у българина това определение. Той просто е видял десетките ни гета, мизерията… живота на циганите. Говорил е с фолк певец, който спокойно се самоопределя за един от най-известните българи. Уви, боли… но е така. Ако днес спрете на улицата десет човека и ги попитате за него, ще поклатят утвърдително глава. Може дори да ви се усмихнат и да запеят негова песен. По друг начин ще стоят нещата, ако споменете името на някой български революционер или съвременен писател, актьор, учен…

В тази връзка на кого се сърдим в крайна сметка? Защо ни боли толкова много?

Боли ни, защото осъзнаваме истината и тя буди гняв и съжаление. За нея обаче не е виновен Пейлин, а ние. Не той е подредил социалния ни пейзаж. Той го е отразил през неговите очила. Ние пък през нашите му се ядосваме и искаме реванш. Пейлин обаче ще отшуми. Филмът му също. А България остава. Остава в коловоза на същото развитие, застой и упадък. И за него не е виновен никой външен враг, както не е виновна и Турция затова, че гледаме турски сериали. Външният враг е лесно оправдание на безсилието и бездействието, но взирането в неговата сянка никога няма да ни донесе просветление.

“Народе????” е написал с въздишка и мъка в джобното си тефтерче Васил Левски.

Тези въпросителни отекват и до днес със страшна сила.

Увиснали са на врата ни като символ на безпомощност и лутане. Крайно време е да свалим очилата и да спрем да се самозалъгваме, че врагът винаги е отвън, а не в стадото ни. Вълкът винаги ще се облизва, за да изкара черните ни ризи. Но не той е страшен. Страшни са овцете, които точат зъби и изяждат себеподобните си. Днес вълкът е Пейлин, утре ще е друг, но овцете си оставаме само ние…

П.С. Към Майкъл Пейлин бих се обърнал само със съжаление, че е изпуснал красотата на България. Че тенденциозно е премахнал от филма си културни и исторически паметници, които е заснел. Че е нарекъл Пловдив директно “циганския град”, изрязвайки амфитеатъра. Че е подходил тенденциозно в описанието си на една страна с безкрайно богата история и култура. Господин Пейлин, подминали сте рая, за да опишете нещо по-тъмно и черно като социален упадък. Нещо, с което да обагрите един материал, гонещ сензация.

За нас остават поуките…

Ивайло Кючуков

"Силистра Днес"

comments
  • e kakvo nee li vqrno che sme ciganska durjava kakto e trugnalo i po zle shte stava

  • "Силистра Днес"

    15.03.2011 at 7:42

    Сайтът е БЪЛГАРСКИ – ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ !!!! С тая “шлаковица” не виждам как държавата ще се промени към по – добро !

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account