България на 30-то място по употреба на алкохол

България на 30-то място по употреба на алкохол

Дали заради кризата, дали заради високия акциз, или просто за да е здрав, българинът е намалил напоследък пиячката. Това показва изследване на Световната здравна организация. Според него България е на 30-о място от 48 европейски държави по консумация на алкохол. Най-много алкохол се пие в Естония – 16 литра на човек годишно, следвана от Чехия, Ирландия и Франция – между 14 и 15 литра. Изследването показва и че нашенците са намалили рязко употребата на алкохол в сравнение с предишни години, но не фиксира точните причини за това.

Проучването показва, че в България средната консумация на алкохол на човек е 12,4 литра на година. 45 процента от българите пият твърд алкохол, 22 процента – вино и 32 процента – бира, а една трета – не надигат чашката.

Тази година Световната здравна организация ще обсъди проект на европейска стратегия за въвеждане на антиалкохолна политика, която да намали консумацията на алкохол. В България вече се наблюдава намаление на количеството изпит алкохол. Надявам се това да продължи и да достигнете средната европейска консумация, а това ще намали и свързаните заболявания, посочва експертът от Световната здравна организация професор Ларс Мьолер.

Проучването на СЗО показва намаляване на пиенето и в средиземноморските страни, където преди се е пиело много, но през последните 20 години консумацията намаляла значително.

Сега в Европа средната консумация на алкохол е 9,5 литра чист алкохол на гражданин над 15-годишна възраст. Антиалкохолната политика е много важна. Знаем коя е ефективна. Казано накратко – важни са цената, мястото на продажба и превенцията. Трябва да се обяснява защо прекалената употреба на алкохол пречи, коментира експертът на СЗО.

"Силистра Днес"

comments
  • Загрижен

    06.03.2011 at 16:56

    Ужас! Изпаднали сме назад в класацията!!! ТРЯБВА ДА НАВАКСАМЕ!!!

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account