Военният министър издаде най-големия си страх и проговори за ситуацията в Украйна

Военният министър издаде най-големия си страх и проговори за ситуацията в Украйна

Военният министър издаде най-големия си страх и проговори за ситуацията в Украйна

„Надявам се да не съм министърът, който ще обяви приземяването на бойната авиация. Изправната техника е благодарение на знанията и възможностите на инженерния състав от база „Граф Игнатиево“, а не на министри и политици. Надявам се в краткия мандат, който имам, да се доставят двигатели от Полша. Говорил съм да закупим 6 2 двигателя.Полша има готовност. Очакваме да получим оферта“.

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването „Защо, господин министър“. Според него при доставката на двигателите поставянето им ще отнеме дни, а необходимите средства са налице.

„Двигателите ще позволят ползването на МиГ-29 да бъде удължено до края на 2023 година“, подчерта Стоянов.

Няма да получим компенсации на забавените американски изтребители F-16 по първата доставка на осем самолета. Има намаление от 35 милиона долара за вторите осем изтребители, уточни той.

Войната в Украйна

„Има контранастъпление на Украйна. Не може да се каже, че има обръщане на хода на войната. Не мога да съм категоричен дали това е контраофанзива, или обърнат ход – надявам се да бъде обърнат ход“, коментира министърът на отбраната.

Той допълни, че България провежда обучителни курсове на украински военни, но те са дистанционни и няма военнослужещи на наша територия.

„Една война може да бъде изпълнена от една операция. Ако стратегическите цели на войната съвпадат с тези на операцията, и едното, и другото може да бъде изпълнено. Това е война“, категоричен е Стоянови, който определи руският президент Владимир Путин като агресор.

Помощта в наводнените села

„Армията започна с първата фаза – търсене, спасяване и евакуация. Следващата фаза е доставка на храни, одеяла, на лекарства. Третият етап е помощ на населението – почистване и подпомагане, което го правим от 3-4 септември. Около 1200 души са били на терен“, коментира Димитър Стоянов това как военните помагат в наводнените села в Карловско.

Той уточни, че военнослужещите помагат за почистването вътре в домовете, но нямат техника за дворовете.

„Армията присъства непрекъснато. Средно на терен са по 120 души. Държавата е налице. Военните ще останат, докато е нужно“, допълни Стоянов.

Охраната на границата с Турция

Над 500 военнослужещи участват в охраната на границата.

„Радиокомуникацията е нещо важно. Ние нямаме задържащи функции. „Гранична полиция“ имат и затова групите са смесени. Заградителното съоръжение не пробито, защото имаме група, която възстановява целостта му“, коментира Димитър Стоянов.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account