Децата в Силистра затлъстяват, родителите нехаят от незнание

Децата в Силистра затлъстяват, родителите нехаят от незнание

Силистренският „Лайънс клуб” отчете резултатите от поредната си акция „Промоция на здраве”, този път посветена на затлъстяването сред подрастващите. „На първо време с помощта на 15 училищни фелдшера са преминали през скрининг 5 597 силистренчета от 1 до 12 клас” , уведоми медиите президентът на клуба Никола Колев. „От тях 227 деца се оказаха с наднормено тегло, но на втория етап на изследването при лабораторни условия се явиха само 63 от тях”, каза д-р Теодора Начева, секретар на клуба. Поне пет деца са насочени за изследвания за еднокринни заболявания. Прави впечатление, че в следващия етап са участвали единствено деца до 7-ми клас, тъй като по-големите са се засрамили и не отишли на тях. „Децата приемат затлъстяването повече като козметичен дефект, а не като проблем, зависим от хранителните навици и генетичното наследство”, обобщи д-р Ганева, гастроентеролог и член на „лайънсите”.
„Как продължаваме? Като работим с родителите, за да ги превърнем в главни герои в житейските приказки на децата им”, разказа Светлана Боева, член на клуба и председател на Областния съвет срещу зависимостите. Веднъж месечно ще има сесии (сесии) с родителите на децата, на които са установени проблеми в обмяната на веществата. Предстои да бъде въведен нов рецептурник в детските ясли, какъвто вече има в детските градини.
В петък в края на седмицата в Липница, Румъния, и във вторник в Старчески дом-Силистра „Лайнс клуб” провежда дарителска акция на мартеници, заедно с деца от основните училища „Св. св. Кирил и Методий” и „Отец Паисий”. Заедно ще изработват и мартеници. Гостуването в румънския край е под патронажа на почитния консул на Румъния Стефан Райчев, паст-президент на „Ротари клуб – Силистра”. Ротарианците са поканени пък да участват в „Бал на мартеницата” в Кълъраш, който е на 4 юни.

Радио Мелодия

"Силистра Днес"

comments
  • Я си прочетете статията и я поизчистете от груби грешки. Освен това нямаше да е лошо да има и малко смисъл. Или смисъла ще стане ясен на сесиите (сесиите)?

  • Нарастващата тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Основна причина за това е лошото състояние на материалната база за спорт в българските училища. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в сегашните условия. Инициативата „Активни и здрави“ на Фондация „Димитър Бербатов“ и „Данон Сердика“ се ражда именно след осъзнаване на тъжната статистика на Националния център за опазване на общественото здраве, според която всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=12

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account