До 5 дни земеделците избират по какъв ред да плащат данъци

До 5 дни земеделците избират по какъв ред да плащат данъци

Физическите лица, които са регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, но нямат регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им. Това става с попълването на специален образец декларация “за упражняване правото на избор”, която се подава в Националната агенция за приходите до 31 май.
Два са начините, по които може да бъдат облагани доходите на нерегистрираните по ДДС земеделци – като физически лица или като еднолични търговци
В случай, че производителите изберат облагането да е по общия ред, предвиден за физическите лица, тогава в годишната си данъчна декларация те ще декларират доходите си в Приложение №3. В този случай общите приходи се намаляват с 60 на сто признати разходи, а върху остатъка се дължи 10% плосък данък.
Ако предпочетат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, те ще прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Тогава с подаването на годишната данъчна декларация те ще попълват Приложение №2, в което приходите се намаляват с разходите, за които имат документи, а разликата се облага с 15% данък.
Декларацията за упражняване правото на избор за облагане доходите на физическите лица, регистрирани като земеделски и тютюнопроизводители производители, е публикувана в сайта на Националната агенция за приходите www.nap.bg в рубриката “Актуално” и може да бъде разпечатана от там ( Декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа).

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account