“КараКуши” на кукерския фестивал в с. Калипетрово !!!

На 18 март  2017 г. от 09:30 часа в с. Калипетрово, общ. Силистра, ще се проведе Тринадесети Национален фестивал на кукерите ”Калипетрово-2017”.
“ДА ПОТЪНЕ ВДЪН ЗЕМЯ ЗЛОТО – ДА ЦАРУВА ДОБРОТО”

По този повод „Силистра Днес” реши да ви запознае малко по-подробно с тази хубава българска традиция и да ви представим една от най-ярките групи на тазгодишния празник .

Във фестивала в село Калипетрово , ще вземе участие  Кукерска група”КараКуши”-към Читалище Ведрина Кв.Попово, гр. Алфатар. Представяме ви кратко интервю с Виктория Денева-художествен консултант на групата.

Наименованието на групата е доста интересно ,от къде идва?

В.Д. : Думата “Каракуш”  означава Царски орел,но местните я използват също и за черна птица.Има такава фамилия в квартала Каракушевите,чийто род  се знае и днес.Затова на “тотема” си КараКуши носят изобразени две черни пера,които издигат високо по време на танца си.

Разкажете ни повече, за историята и създаването на групата

В.Д. : През 1940 г.при подписването на Крайовския договор между България и Румъния ,Южна Добруджа е върната на България.Предвидено е размяна на населението и както е известно,румънците от Южна Добруджа отиват в Северна и обратно ,българското население от Севера е преселено на Юг.

Така в тогавашното село Попово/сега квартал на гр.Алфатар,се заселват българи от с.Куйджук. Тези българи носят със себе си,своите традиции и култура,част от които са и кукерските игри.

Днес за сформирането на кукерската групата,основна заслуга имат местните хора,които решиха да издирят и възстановят този забравен ритуал.Някои от главните действащи персонажи са наследници на старите кукове,чиито лични архиви ни помогнаха и станаха основополагащи в създаването на костюмите и маските.

Тази година на Сирни Заговезни, беше първото ви участие на местно ниво, как ви приеха хората?

В.Д. : Приеха ни много добре!Това е и смисъла на кукерския танц.Да се обходят домовете на хората,като се изричат благословии за здраве,пожелания за берекет и  богата реколта.За мен е радост да наблюдавам, когато съживяването на старите традиции се приема положително,когато носи смисъл и добро настроение.

 

В какъв състав,ще се представите на тазгодишния Национален Фестивал в Калипетрово-2017-та?

В.Д. : Към този момент групата се състои от  27 души,като основните персонажи са: Поп,Стопанин,Стопанка,Булка,Зет,Доктор,Арапин,Мечка, Циганин и Кукове. Озвучаването  на ритуала се извършва от тъпанджия и гайдажия,а шествието се води от двама знаменосци. Приемаме и нови хора,стига да имат желание и ентусиазъм да се включат в тренировките. Главните сцени,които пресъздаваме чрез играта на персонажите са: Сватбата,Заораването,Сеитбата и Раждането на новородено дете.

Мислите ли ,че в близко бъдеще този ритуал може да изчезне ?

В.Д. : Имало е периоди, през които кукерския ритуал е позабравен.Така например четем от Хр.Вакарелски ,че народните кукерски игри са прекъснати по време на Втората световна война, но  след 50-те години на XX в. се възстановяват полека ,разбира се в малко по-различен вид.

Кукерството е много стар обичай.Лично аз вярвам,че ще продължи да съществува и занапред.Отговорността,която имаме ние е, да го опазим в рамките на нашето поколение,за да можем  да го предадем на следващото.

Благодарим ти Виктория за фактите , с които ни запознахте , екипът на „Силистра Днес” ви пожелава много веселие в събота и дано да вземете първото място !!!

В допълнение може да кажем още , че обичаят по нашите земи води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделска нова година, свързана със заораването на нивите. Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие. Кукерите, наричани още  чауши , бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати или джамалари, са български  карнавални фигури – предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът и т.н.). Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба , раждане и други.

Фестивалът е организиран от Община Силистра, Кметство с.Калипетрово и Народно читалище“Пробуда- 1940” с. Калипетрово.Тази година в него са заявили участие групи от гр.Павел баня, с.Зимница, с. Добрина, с.Кайнарджа, с.Варненци, с.Айдемир, с.Иширково, както и състав от съседна Република Румъния от с.Брънещи. Фестивалът има конкурсен характер със следните критерии за оценка:
– Автентичност при представяне на обред или фрагмент от него;
– Обреден костюм, маска, реквизит;
– Оригинален обреден танц, музика и благословия.

"Силистра Днес"

Related Posts

Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Коментарите са изключени за Калипетрово ще празнува 170 години от освещаването на храм “Св. Димитрий”

Автомобил удари дете в Калипетрово

Коментарите са изключени за Автомобил удари дете в Калипетрово

Create Account



Log In Your Account