Нотариусите ще консултират безплатно граждани и в Силистра

Нотариусите ще консултират безплатно граждани и в Силистра

За четвърта поредна година Нотариалната камара на Република България организира Открити нотариални дни – нотариални консултации под надслов „Моят нотариус – моят доверен съветник”. Нотариалните консултации са безплатни и анонимни за гражданите и ще се проведат на 9 април, 2011 г., събота, от 10 ч. до 14 ч. в София и още 12 големи градове в страната, сред които и Силистра.  Координатор на инициативата е председателят на Софийската нотариална колегия Красимир Катранджиев. В София консултациите ще се проведат в зала 6 на НК от 10 до 14 ч. За разлика от предишните години, този път нотариусите не са определили тема на откритите нотариални дни и всеки, който има нужда от консултация и иска да зададе въпроси по определен казус, може да разговаря с нотариус.
„Опитът сочи, че гражданите не винаги проявяват интерес точно към тази тема, която ние определим. На практика всеки, който има питане, не се съобразява с обявената тема. Това е причината тази година да не фиксираме конкретна тема. На всеки ще предоставим необходимата информация, правен съвет и консултация”, обясни нотариус Красимир Катранджиев. Той е категоричен, че и след 14 ч. никой гражданин няма да бъде върнат, а времето е ориентировъчно. В рамките на 15-20 минути всеки ще получи безплатна консултация по темата, която го интересува. Консултациите, както и предишните три пъти, ще бъдат безплатни и анонимни. Не е нужно желаещите да представят някакви лични данни. Нотариусите обаче съветват гражданите да носят документи, за да могат да получат точен и полезен отговор. Опитът от предишните три години сочи, че най-често гражданите търсят решение за лични проблеми с разделяне на имущество, по строителни въпроси, начини за прехвърляне на имущество, по семейни конфликти между роднини. Възрастните хора най-много се интересуват от наследствените правоотношения, които ще възникнат на по-късен етап или как да уредят имуществените си отношения с родственици и наследници. Млади двойки питат най-често за имуществени отношения по новия Семеен кодекс и за брачните договори.

Освен в София, Откритите нотариални дни ще се проведат и в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Габрово, Стара Загора, Добрич, Силистра, Хасково, Русе и Бяла. В Бургас консултациите ще се проведат в Агенцията по вписванията. Във Варна ще бъдат в сградата на общината. В Пловдив и останалите градове ще бъдат в канторите на нотариусите. Очаква се и в по-малките градове нотариуси да севключат в инициативата и да дават консултации в канторите си.

Председателят на Нотариалната камара на Република България Димитър Танев коментира: “Наименованието на Откритите нотариални дни е много точно – „Моят нотариус – моят доверен съветник”. Именно доверието е същностна характеристика на работата на нотариусите. Нотариусът е не просто юрист със специализирани познания, а е длъжен по закона да бъде безпристрастен, да не взима страна. Именно такъв тип съвет е полезен за гражданите. Когато човек идва при нотариуса и му доверява лични неща, ние разбираме, че той е не просто потребител на правна информация, а личност със свои проблеми, болки и радости,че всеки човек е една безкрайна вселена”.

http://www.dariknews.bg

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account