Областната комисия по заетост обсъди държавния план-прием за учебната 2011-2012 година

Областната комисия по заетост обсъди държавния план-прием за учебната 2011-2012 година


Предложенията за държавния план – прием за учебната 2011-2012 година обсъди днес (вторник, 18.01.2011 г.) Областната комисия по заетост.

В заседанието на Комисията, председателствано от областния управител д-р Владимир Янков, взеха участие зам. областният управител Денка Михайлова, началникът на Регионалния инспекторат по образование в Силистра Габриела Миткова, експерти от инспектората, представители на общините, на Стопанската камара и на Търговско-промишлената палата.

Държавният план-прием обхваща всички видове училища – профилираните и професионалните гимназии, професионални училища, профилирани паралелки в средните общообразователни училища (СОУ) и в гимназии, паралелките за придобиване на професионална квалификация в СОУ и в спортни училища, спортни училища (след ІV и V клас).

Според предложения план прием, професионално образование през учебната 2011-2012 г. ще се осъществява в 8 професионални гимназии (в гр. Силистра, гр. Дулово и кайнарджанското село Средище), в 1-о професионално училище (в с. Ситово), и паралелки за придобиване на професионална квалификация (в 2 СОУ – с. Окорш, гр.Тутракан и в общинското спортно училище в Силистра).

Профилираното образование през учебната 2011-2012 година ще се осъществява в 2 гимназии и 2 СОУ-та (ЕГ „Пейо Яворов” – Силистра – 3 паралелки (2 английски и 1-немски език) и ПМГ “Св. Кл. Охридски”-Силистра – 3 паралелки (информационни технологии, математика, биология), СОУ “Й. Йовков”- Тутракан – 1 паралелка и СОУ “Н. Й. Вапцаров” – Силистра -1 паралелка. Приемът в профилираните паралелки след VІІ клас се утвърждава от началника на РИО на МОМН, който до 1 април трябва да го внесе в Министерството на образованието.

План-приемът след VІІ клас за учебната 2011-2012 година включва общо 14 предложения за паралелки (6 професионални и 8 профилирани). За тях са необходими 364 ученика (при пълняемост в паралелка от 26 ученика).

Сред новите предложения е това на Професионалната гимназия по производствени технологии ПГПТ, която открива 1 паралелка „Контрол на качеството и безопасността на храни и напитки”

За да се компенсира малкия брой ученици, в предложенията за учебната 2011-2012 година не е заложен неосъществения прием от миналата година (по 1 паралелка в ПГЛП „П. Славейков”, ЕГ и ПМГ), намален е приема в ПГ по СУАУ „Ат. Буров” -Силистра (от 4 на 3 паралелки) и  е постигнато съгласие от всички училища – за базовата пълняемост за всички паралелки да се считат 26 ученика, обясни Габриела Миткова.

„Има паритет между професионално и общо образование на областно ниво – около 50 % на 50 %. Поддържаме тази пропорция, тъй като смятаме, че тя е нормална и справедлива и осигурява образователни възможности на учениците от Областта във всички видове паралелки и училища”, аргументира предложения план за прием началникът на РИО на МОМН Габриела Миткова.

Областният управител д-р Владимир Янков окачестви предложеният план-прием  за учебната 2011-2012 г. като „реалистичен и балансиран”.

Областната комисия по заетост единодушно подкрепи всички предложения на Регионалния инспекторат по образование. До 1 февруари 2011 година началникът на РИО на МОМН-Силистра трябва да го внесе за утвърждаване в Министерството на образованието, младежта и науката.

"Силистра Днес"

comments
  • Арнаудов

    18.01.2011 at 16:59

    Професионалното образование (от типа на ПГСУАУ) е социалистическа отживелица. Това училище е вредно за местната образователна система. Крайно време беше да им се спре кранчето на това свърталище на некадърници.

  • Василев,но не Иван

    19.01.2011 at 15:49

    Крайно време беше да се намали броят на паралелките в т. нар. Икономика/много е сложно за това училище да се използва ПГСУАУ/.
    Трябва РИО да обяви официално как на 20-30 зрелостници от това училище им пишат двойки на матура и не се дипломират.И да престанат родителите да се заблуждават,че отивайки в това училище,децата им стават банкери, митничари и други подобни. Пълна заблуда е всичко,което привлича наивници в нова училище.

  • хаха палячовци(или маи си само един) кое училище е добро ? пмг пълно с наркомани и малоумници аг извинете ег където дъщеря ви може да се научи как да върти разни неща на дърти чичковци за дозата ? отдавна училищата не са това което бяха

  • Василев,много си прав…Там има много палячовци!

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account