Покана за Йордановден

На 6 януари, събота, нека заедно отпразнуваме големия християнски празник Свето Богоявление /Йордановден/.
Доростолският митрополит Амвросий в съслужение с градското духовенство ще отслужат Архиерейска Златоустова Света литургия и Велик Богоявленски водосвет от 08:30 в Катедрален храм „Св. св. Петър и Павел” в Силистра . В 10:30 часа ще започне Литийно шествие от храма към брега на река Дунав, където смелчаци ще скочат в ледените води за спасението на Богоявленския кръст.
Първоначално празникът бил посветен на явяванията на Божия Син на земята, при които по особен начин се открива Неговата божествена природа. Такива са: Неговото раждане, поклонението на тримата източни мъдреци, кръщението в река Йордан с богоявлението и чудесата, при които особено проличава Неговата божествена мощ, особено чудото в Кана Галилейска и чудото с нахранването на петте хиляди души с пет хляба и две риби. Ето защо за означаване на този празник първоначално било използвано множествено число ­ Богоявления. 
Празникът е наричан още и ден на просветлението, защото в древност оглашените се кръщавали масово в нощта на празника (също както на Пасха и Петдесетница). Кръщението наричали също светлина, а кръстените ­ просветени.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account