Силистренка пленила сърцето на най-гениалното ченге в Царство България

Силистренка пленила сърцето на най-гениалното ченге в Царство България

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Агентурната му мрежа се е състояла от 186 агенти из средите на комунистическата партия, включително на най-високо равнище – ЦК
Най-гениалното ченге в Царство България Никола Гешев цял живот е бил абсолютен работохолик и поради тази причина остава ерген чак до 48-ата си годишнина. А когато най-сетне среща любовта, цели 8 години отлага деня на сватбата и урежда срещите си в строго определени дни – вторник, четвъртък и събота. Никакви изключения.

Накрая, през май 1944 година, се жени за колежката си Веселина Добрева, но не кани никакви гости и тъй като родният му дом е пострадал от бомбардировките, я води в квартира. (Животът му на агент го принуждава често да сменя квартирите.) Според неговата спътница в живота до края на дните си Гешев винаги е бил бедният полицай, който с часове може да седи на чаша боза в някоя евтина сладкарница, за да не разхожда редом с нея вехтия си костюм. Историкът Пламен Христов разказва малко известни факти от личния живот на човека, за когото и до днес се носят легенди.

Коя е жената до него – единствената, доколкото разбирам?

– Тя се казва Веселина Добрева Стоянова и е родена в Силистра. Когато за първи път се срещат, той е на 35, тя – на 27 години. Един бог знае къде и как са се запознали, но, изглежда, набитото око на суперполицая веднага е забелязало в нейно лице жената, която търси – скромна, образована, симпатична. Затова когато тя му разказва, че няма баща и сама се грижи за болната си майка, че има висше образование, но е без работа и е материално затруднена, той без никакво колебание решава да я вземе на работа в Държавна сигурност, по-специално в бюро „Печат”. Задачата й е да държи връзка със столичните всекидневници.

Изборът му е безпогрешен – Веселина Добрева се оказва рядко добросъвестна и работлива. И на всичко отгоре предана докрай. Трудно е да си представим коя друга жена би могла да търпи темерут като него, който се интересува само от работата си, много често спи облечен в канцеларията си на Лъвов мост, саможив, скучен, мълчалив като сфинкс, облича се лошо, не дружи с никого, понякога е груб с нея и на всичко отгоре ревнив. Затова Веселина много пъти отказва на предложенията му да се оженят. Вероятно от страх. Из цяла България по онова време се говори за него, че е психопат, садист, хладнокръвен убиец. Веселина добре знае, че не е така, че той просто добросъвестно си върши работата и че понякога дори си затваря очите, когато прецени, че човекът, когото разпитва, е умен и интелигентен противник. Да, знаела е всичко това, но въпреки това се е страхувала от него и непрекъснато е отлагала заветното „да”. Накрая все пак го казва и на 19 май 1944 г. двамата сключват брак. Само след 3 месеца обаче идват съдбовните за България събития и Гешев изчезва безследно.

В телевизионния сериал „На всеки километър” и в други филми, както и в книгите от соцепохата Гешев е една от най-сатанизираните фигури в новата българска история. Какъв всъщност е бил той?
– Не само комунистите, терористите, корумпираните министри и царските съветници са се плашели от него, неговите хора също не са го харесвали. От една страна, те са се възхищавали на неговия работохолизъм и бързата му мисъл, но, от друга, са гледали на него като на необходимо зло, като на вълк единак, който трябва да свърши черната работа и после да се прибере в мрачните си покои на Лъвов мост. Германците го мразят, защото е по-добър професионалист от тях и знае повече от Гестапо и Абвера.

Роден е в семейство на известен столичен нотариус, което има 6 деца. Единият брат на Никола Гешев – Георги, е първият национален шампион по шахмат, носител на 4 поредни титли между 1933 и 1936 г. Друг негов брат – Емануил, е сред основателите на футболния клуб „Славия”. Той единствен от многолюдното семейство оставя наследство – дъщеря и син. А сестра му Елена през 1939-а се явява на конкурса „Мис България” и го спечелва. В историята на фамилията има и други интересни факти.

Бащата Христо Гешев сам слага край на живота си

Според мълвата като нотариус той се сдобива с два имота в София в резултат на злоупотреби с доверието на богати клиенти. В един момент обаче се чувства застрашен да не бъде разкрит и се самоубива. Според мен по-вероятна е версията самоубийството му да е резултат на психическо заболяване, особено като се има предвид, че едната му дъщеря – Стефанка, е страдала от някаква тиха лудост.

Шампионът по шахмат Георги Гешев пък си отива внезапно от този свят в разцвета на славата си, едва 34-годишен. Младежът, който с лекота предвижда ходовете върху черно-бялата дъска, подценява съвета на домашния си лекар да се оперира спешно от апандисит.

„Мис България 1939” Елена Гешева се омъжва за белогвардейски офицер, но много скоро се развежда, а след това, въпреки че има много обожатели, не създава повторно семейство. Цял живот работи като учителка по пиано и се грижи за психичноболната си сестра Стефанка.

Малко известен е фактът, че Никола Гешев следва две години право в Италия и че оттогава му остава прякорът „Папата”. Не само заради следването му в Рим, а защото неговите ходове са много мъдро премисляни. Освен италиански той владее отлично и френски и руски език, справя се добре и с английски. Завършва първи по успех Школата за запасни офицери, където заради високия му ръст колегите му лепват прякора Пергела.

Вярно ли е, че като младеж се е увличал по социалистическите идеи?
– Да, той е съученик на бъдещия комунистически функционер Трайчо Костов и, изглежда, покрай него се запалва по тези модни навремето идеи. Нещо повече, на погребението на Димитър Благоев през 1924-та той носи на ръце ковчега му заедно с Вълко Червенков.

Кога започва работа в полицията?
– През 1925-а като преследвач-надничар. Вербуван е от известния столичен адвокат Губиделников, който фактически е бил истинският лидер на кръга около банкера Атанас Буров. Губиделников му възлага съвсем конкретни задачи и той се справя отлично с тях. Въпреки това цели 5 години той се води агент втора категория. Чак през 1941-ва става началник на фамозния отдел „А” на Обществена безопасност, която по-късно е наследена от Държавна сигурност. Този отдел има като основна задача борбата с комунистите.

И до днес много се пише и говори за широката агентурна мрежа на Гешев. Вярно ли е, че тя се е състояла от агенти из средите на комунистите?
– Агентурната мрежа на Гешев се е състояла от 186 агенти из средите на комунистическата партия, включително на най-високо равнище – ЦК. Поради това на 9 септември 1944 г. той се оказва най-търсеният човек в България. На него се приписват думите: „И 50 години аз ще управлявам България”, както и „Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!”

През 1963 г. представителят на България в ООН Иван-Асен Георгиев казва за него следното: “Той ни надигра тотално преди и след 9 септември. По време на нашата нелегалност Гешев знаеше всичко за нас и в брилянтния период на своята кариера нанесе серия от съкрушителни удари на БКП – от разгрома на съвършената нелегална организация на ген. Владимир Заимов и залавянето на членовете на ЦК на БКП, с процеса срещу тях и убийството на Емил Марков, та чак до разбиване на шпионската група на Александър Пеев – Боевой. Гешев имаше внедрена сред нас

малка армия от съвършени агент-провокатори

За всяка своя акция на “тихия фронт” той използваше едновременно по двама или трима от тях, за да се дублират при проследяването на следата, като ги разменяше, за да не буди съмнения в заподозрените. До ден днешен сме разкрили и унищожили само двама такива. Къде са другите днес, ако не – сред ръководните среди на партията и държавата?”

Година след това си изказване Иван-Асен е задържан, обвинен в шпионаж и осъден на смърт. Разстрелян е на 5 януари 1964 г.

Каква е съдбата на Гешев след преврата на 9 септември?
– Три са версиите за съдбата му след 1944 г. Официалната е, че е убит при опит да избяга в Турция при границата в района на Свиленград на самия 9 септември следобед. Гробът съзнателно е оставен неизвестен, за да не става обект на поклонение. Втората версия е, че е убит при Куклен чешма южно от Пловдив на 9 септември.

Третата е, че е останал жив, успял да премине в Турция, живял до дълбока старост в Мюнхен, а според някои е бил преподавател в Школата на КГБ в Москва. Същите източници твърдят, че архивът на полицай №1 на Царство България попаднал в ръцете на КГБ и именно от него руснаците научили, че Трайчо Костов е бил агент и подписали смъртната му присъда. По-късно писателят разузнавач Петър Христозов издаде цяла книга – „Живият Гешев”, в която разказа как

през 1984-та се срещнал със суперполицая в едно имение край Мюнхен,

което, твърди той, се охранявало както от хора на ЦРУ, така и на КГБ.

Напоследък Петър Япов издаде две книги на тази тема – „Никола Гешев, който не беше само полицай” и „Никола Гешев: И 50 години аз ще управлявам България”. Според него суперполицаят е избягал „един ден преди 9 септември 1944-та” в Цариград, а след това с помощта на нюйоркския митрополит Андрей Велешки се е прехвърлил в Щатите.

Жена му Веселина по-късно ще разкаже, че го попитала къде отива. “Разбрали сме се да не се интересуваш от службата ми. Достатъчно е, че се обичаме и уважаваме и че носиш нашето дете” – отговаря той. “Ще се върнеш ли?” – “Завърна ли се, ще те взема със себе си.”

Каква е съдбата на Веселина Добрева след 9 септември, ликвидирана ли е от Народния съд?
– Не, не е ликвидирана. Арестуват я още на 9 септември и започват да я разпитват. Оказва се, че е бременна в петия месец. Въпреки това е подложена на мъчения и унижения. Всеки ден чисти нужниците на Дирекцията на полицията, където доскоро е работела. “По-бързо, кучко, не се мотай!” – крещят надзирателите.

След един разпит се връща в килията и започва да кърви. Спонтанен аборт! Изнасят я в одеяло и повече никой не я вижда. Вече умряла, я захвърлят край гробищата. Погребват я цигани от милостиня…

Едно интервю на Венелин МИТЕВ

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account