Симулация на кризисна ситуация блокира пътя за “памука”

Симулация на кризисна ситуация блокира пътя за “памука”

Симулация на кризисна ситуация блокира пътя за “памука”

Готовността за действие при кризисна ситуация на силите от Единната спасителна система бе тествана чрез мащабно пожаро-тактическо учение днес в Силистра. То се проведе в присъствието на заместник-областния управител Илиян Великов с участието на  Регионалната дирекция и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областната дирекция на МВР, ЦСМП, БЧК, сектор „Специализирани оперативни дейности“ при РДПБЗН-Русе, Доброволното формирование на Алфатар и специалисти по защита на населението от община Силистра.

Според сценария проливен валеж довежда до скъсване на язовирна стена и заливане на единствения път за достъп до обществена сграда, където остават блокирани хора. Обстановката се усложнява, след като се оказва, че човек от групата изпада в прединфарктно състояние.

След сигнал на спешния телефон 112 е свикан оперативният щаб за действие при кризисни ситуации на община Силистра и със заповед на кмета е обявено бедствено положение.

Незабавно към мястото се насочват сили на РД и РС „Пожарна безопасност и защита на населението“ и линейка на ЦСМП, а полицейски екипи отклоняват автомобилния трафик по други маршрути. Със спасителна лодка огнеборците успяват да достигнат до бедстващите хора и да ги пренесат на брега за оказване на медицинска помощ. Екип на Българския червен кръст също участва в учението, тествайки готовността си за оказване на психологическа подкрепа на пострадалите.

Овладяването на кризисната ситуация налага укрепване на язовирната стена с чували пясък, в което се включват огнеборци със специализирана техника, както и Доброволното формирование на Алфатар.

Ликвидирането на последиците от преливането на язовира, довело до наводняване на околните терени, налага участие и на служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ при РДПБЗН-Русе, в чийто обхват на действие попада и Силистра.

Пожаро-тактическото учение се провежда по план на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Силистра и цели да се тества готовността и взаимодействието на институциите за реакция при кризисна ситуация. След доклад на отговорниците по различните направления на дейност предстои анализ и оценка за постигнатите задачи и цели.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account