Сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея се отбелязва днес

Сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея се отбелязва днес

Сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея се отбелязва днес

Сто и шестата годишнина на Тутраканската епопея се отбелязва с национален събор-възпоменание в мемориала „Военно гробище – 1916 година“ край тутраканското село Шуменци.  Това съобщиха от община Тутракан, която, заедно с Историческия музей в крайдунавския град, е организатор на проявата.

Тутраканска епопея е наречена военна операция на българската армия от Първата световна война, продължила само 33 часа, но оставила дълбоки следи във военната история. Победата на българската войска при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, припомня БТА.

В мемориала са положени костите на повече от 8000 войници и офицери от различни националности, участвали в битката за Тутракан през 1916 година. Потомците на мнозина от тях редовно участват в проявата.

Наскоро в мемориала бе направена първата копка по проекта на Община Тутракан „Изграждане на мемориален комплекс „Тутраканска епопея-1916“ и прилежащите му публични пространства. Проектът е финансиран от ОП „Региони в растеж 2014-2020 г.“ с приоритетна ос „Развитие на туризма“, а днес се отправя призив към населението да подкрепи с финансови средства осъществяването на проекта. 

Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов съобщи, че гост на проявата днес е и бившият български президент Петър Стоянов.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account