Учени от 80 страни посещават Силистра

Учени от 80 страни посещават Силистра

Над 350 учени от 80 страни ще посетят Силистра в рамките на Осмия световен конгрес по римска история и археология „Римският лимес“, насрочен през октомври в Русе, съобщиха от Регионалния исторически музей в Силистра. Посещението е съпътстваща проява на конгреса.
Учените ще видят на място богатото културно-историческо наследство на деветнайсетвековния град. Предвижда се да бъде отпечатана рекламна дипляна „Римският Дуросторум“ за участниците в конгреса.
От тази година музеят пусна в продажба нови сувенири – девет копия на знакови паметници от Дуросторум-Дръстър-Силистра.
В музея продължава и научната обработка на движимите културни ценности от основния фонд. През миналата година са направени над 4500 научни паспорти и са заснети  повече от 9 000 инвентарни единици.
Според музейните работници от изключителна важност е да бъдат завършени проучванията на южната крепостна стена на средновековния Дръстър, за да може музеят да участва в проекти за нейната консервация и реставрация.
Нужни са и спешни спасителни разкопки на античната крепост в село Ветрен. След иманярски набег е разкрита търсената повече от 20 години южна крепостна стена. След Дуросторум – Дръстър крепостта Тегулициум – Ветринон – Ветрен е втората по важност крепост за региона през Античността и Средновековието.
През тази година продължава и работата по проекта „Транс-Тур-Нет”, чийто главен консултант е работещият в музея проф. Георги Атанасов.

"Силистра Днес"

Related Posts

Нов случай на телефонна измама в Силистра

Коментарите са изключени за Нов случай на телефонна измама в Силистра

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account