Vaya Con Dios пеят “Джелем, джелем”

Vaya Con Dios пеят “Джелем, джелем”

Белгийската банда ще свири за втори път в България

Белгийската група Vaya Con Dios за втори път ще покаже магията на своята музика на българска сцена на 19 февруари в зала 1 на НДК. Обновената банда на Дани Клайн ще направи България част от своята поредна обиколка по света.

Свободата, искреността и истината са основна движеща сила на „новите” Vaya Con Dios. Групата се събра през 2004 г., за да издаде албум с независими продуценти и без да гони комерсиален успех. Оттогава песните на белгийската банда имат ясно изразена социална насоченост и дори имат текст, директно насочен срещу лицемерието на големите монотеистични религии.

Vaya Con Dios включват в албумите си изпълнители от цял свят като анголския фолк певец Бонга. В албума си от 2004 г. – The Promise, те записаха и френска версия на ромския химн „Джелем, джелем”.

Автор на музиката и текстовете на голяма част от песните е вокалистката Дани Клайн. Разнообразието на стилове и инструменти е характерно не само за новите парчета на Vaya Con Dios, но и за стари хитови албуми като Night Owls от 1990. В него са включени орган и дори тромпет. В първия албум на групата пък има и хармоника.

Историята на Vaya Con Dios започва още през 1986 г. Първият им сингъл – Just a Friend of Mine, става голям хит във Франция и се продава в над 300 хиляди копия. Групата за кратко време успява да достигне върховете на класациите в страни като Италия и Испания. За да пробият в Северна Европа и в САЩ, обаче им трябва доста време.

Непрекъснатите турнета, огромната публичност и големите изисквания на музикалните агенти превръщат Vaya Con Dios в комерсиален продукт – нещо, което създателите на групата не са искали. Това е и причината Дани Клайн изненадващо да се оттегли през 1996 г. и дори да отмени последните концерти от вече уговорено турне. Певицата прекарва следващите години в обиколки по света, търсене на вдъхновение и опити да започне на чисто, без да има над себе си шефове и продуценти, които да й казват каква музика да прави.

В крайна сметка преди шест години тя успя да възстанови Vaya Con Dios като независим продукт. Оттогава белгийците предлагат на своята публика една уникална комбинация от атмосфера, разнообразни музикални стилове, присъствие на сцената и искреност. Свободни да експериментират, изпълнителите съчетават джаз, поп, соул, джипси музика и дори опера. Новите им парчета са ясно завръщане към корените на групата, когато музикантите решават да комбинират непопулярни в Белгия стилове и така правят впечатление на местната публика заради оригиналното си звучене. Можем да чуем и по-модерно звучащи парчета в стилове като ритъм енд блус и груув лаундж.

Последният им албум – Comme On Est Venu, е изцяло на френски език. В каталога си Vaya Con Dios имат и песни на английски и немски, а името им е на испански и означава „Върви с Бог” или „С Бога напред”.

Групата, разбира се, не се е отказала да изпълнява и най-големите си хитове като Just a Friend of Mine, What’s a Woman, Nah Neh Nah, Don’t Cry for Louie и Puerto Rico. Благодарение на успеха на тези парчета Vaya Con Dios досега са продали над 7 милиона албума и 3 милиона сингъла.

Novinar.net

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account