Акция “Зима” започва от утре

Акция “Зима” започва от утре

Акция “Зима” започва от утре

Стартът на традиционната акция „Зима“ бе обявен днес на брифинг пред журналисти в ОДМВР-Силистра. В темата въведе областният директор старши комисар Юлиян Караславов, който подчерта превантивният характер на кампанията и уточни, че тя ще протече до края на месеца в три тематични етапа. Целта е да се намалят предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия през настъпващия зимен сезон и да се фокусира вниманието на участниците в движението към пътната безопасност.

Подробности за хода на акцията бяха предоставени от началника на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Йордан Китанов. От утре – 1 ноември, до 10 ноември ще се реализира кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.  При регистрация и пререгистрация на пътни превозни средства ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност и съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с местните власти ще се реализират проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Дейността на пътната полиция ще бъде насочена към контрол на въведените ограничения за движение на велосипеди, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи за движещи се превозни средства без необходимото оборудване, използване на светлоотразителни жилетки от велосипедистите и др. В периода от 01 до 08.11.2019 г. в пунктовете на СБА ще се извършва безплатна проверка на светлините и техническото състояние на МПС, както и на готовността им за експлоатация при зимни условия.

Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” ще протече в периода 11-20 ноември. Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и над водачите, неосигуряващи предимство на ешеходците. Ще се извърша активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходци, движещи се неправилно в тъмната част на денонощието, особено в извъннаселените места.

 „Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третата кампания в дните 21-30 ноември, насочена към водачите на превозни средства, техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците. В третата неделя на месец ноември – 17 ноември, ще бъде отбелязан Световният ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия.

Според статистиката, представена от началника на сектор „Пътна полиция“, от 01.01.2019 г. до 29.10.2019 г. в Силистренска област са регистрирани 194 ПТП с 12 загинали и 115 ранени граждани. За същия период на миналата година автопроизшествията са били 263 с 10 жертви и 114 ранени.

През предходния зимен период (01.11.2018 г. – 28.02.2019 г.) в област Силистра са настъпили 78 пътнотранспортни произшествия с 5 загинали и 23 ранени.

В заключение към участниците в движението бяха дадени препоръки за безопасност на пътя през настъпващия зимен сезон. Необходимо е използването на гуми, предназначени за зимни условия, или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4мм през периода от 15 ноември до 1 март, съгласно ЗДвП. Триколесните и четириколесните МПС следва да са оборудвани със задължителна аптечка, обезопасителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка, както и с други средства за безопасно пътуване през зимата – вериги за сняг, одеяло, зареждане с антифриз, незамръзващ препарат за измиване на стъклата, изправност на отоплителната система, на светлинните източници и светлоотразителната сигнализация на превозното средство. От съществено значение е добавянето на светлоотразителни елементи към облеклото на пешеходците, използването на пешеходни позлези, надлези и пешеходни пътеки за безопасно пресичане.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account