Историята говори: Доростол- Спортист 1984 година

Историята говори: Доростол- Спортист 1984 година

Сбогом “Б” група!

Опасенията, че полученият резултат в първата квалификационна среща за оставане в “Б” група между отборите на “Доростол” и “Спортист” (Ген. Тошево) – 4:2 за силистренските футболисти – ще се окаже недостатъчен за срещата-реванш, се сбъднаха напълно. Твърде крехка се оказа тази преднина.

Все пак, преди да се развият действията на стадиона в Генерал Тошево, авансът от два гола даваше едно предимство за “Доростол”, което трябваше да бъде отстоявано с всички сили, с мъжествена и всеотдайна игра от страна на целия силистренски отбор.  Предварително се знаеше, че цялата тежест ще легне върху защитата, която трябваше да издържи на напора на съперника, стремящ се да заличи пасива от първата среща. И тъкмо тук на преден план излизаше морално-волевата подготовка на силистренци. Но, за съжаление, тя не се оказа на висота. Отборът на “Доростол” не се показа като сплотен, волеви колектив, съставен от бойци, които да вложат в борбата всичко, на което са способни. Несъмнено за това си каза думата и психологическата травма, нанесена им от тенденциозното и необективно ръководство на Б. Александров на срещата в Силистра.

Ако трябва да се даде някаква оценка за играта на силистренските футболисти в тази изключително важна среща, тя е направо слаба. Единствен, който влага някакво старание, е Байрактаров. Останалите, смутени, подтиснати ли, сякаш не успяват да намерят себе си.

Домакините започват играта със силен натиск, с твърда игра, която нерядко минава границата на допустимото, но с мълчаливото съгласие на съдията Г. Цветанов. След като са пропуснати няколко добри възможности, в 7 минута Колев вкарва несполучливо топката в игра, тя попада в лявото крило на “Спортист” – Георгиев, който преодолява Цонев и открива резултата. Няколко минути по-късно Г. Цветанов малко пресилено отсъжда най-тежкото наказание- дузпа, в полза на домакините, но Колев успява да спаси битата от Кръстев топка. Вместо да бъдат импулсирани, доростолци продължават да играят сковано, с чести грешки в защитата. Не успяват да успокоят играта си, да се организират за смислени контра-удари. И някъде след 30 мин. Салимов използва едно центриране, непоследвала реакция на силистренския вратар и бележи втори гол за “Спортист”. Още в началото на второто полувреме акция на домакините сварва защитата на “Доростол” неподготвена и Георгиев покачва на 3:0. Така завършва срещата и с общ резултат 5:4 футболистите на “Спортист” запазват мястото си в “Б” групата, а “Доростол” отпада в състава на Североизточната “В” група.


Йордан Симеонов

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account