Съвети за контрол и обезопасяване на газови уреди

Съвети за контрол и обезопасяване на газови уреди

Съвети за контрол и обезопасяване на газови уреди

Трима души пострадаха при пожари с пропан-бутан през тази седмица в Силистра. В понеделник възрастна семейна двойка бе настанена в болница, след като неизправен клапан на газова бутилка или неизправен газов котлон станаха причина за пожар в дома ѝ, а 55-годишен мъж получи около 10% изгаряния след пожар от повредена туристическа газова бутилка вчера в кв. Деленки.

За да се предотвратят подобни инциденти, експерти от РСПБЗН-Силистра припомнят основните правила за безопасно боравене с газови уреди.

Използвайте само стандартни газови уреди и в никакъв случай газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Монтажът и техническото им поддържане трябва да се извършват само от специалисти.

Важно условие за безопасна експлоатация е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматика, вентили и други части, осигуряващи нормална работа.

Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да имат постоянна естествена вентилация.

Недопустимо е съхранението на газови бутилки в бани и спални, в избени помещения, в близост до печки или други източници на топлина, както и на места с пряко слънчево греене.

Газовите бутилки не трябва да се пълнят догоре, а само до 80% от обема им. Пълненето догоре крие големи рискове, защото при затопляне и разширение на газа се получава свръхналягане, което може да предизвика експлозия.

Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно. Изтичането на газ може да се установи по специфичния мирис на чесън. В случай че усетите подобна миризма, веднага затворете вентилите и проветрете помещението.

Имайте предвид, че изтеклият газ лесно може да се възпламени от пламък на кибрит, цигара, от включване на електрически уред и дори от искрите на статичното електричество (от дрехите).

Пробата за изтичане на газ се прави отначало слухово (чува се свистенето на газа) и след това само с дунапренова гъба и сапунен разтвор. Много опасна и недопустима е пробата с пламък – има опасност от взрив.

Всички пожари и експлозии от пропан-бутан започват с изтичането му от повреден уред, неуплътнена връзка, разкъсан маркуч или повредено уплътнение на газовата уредба. При изтичане на газ и възпламеняване от искра се създава възможност за факелно горене, а при достигане на по-високи концентрации на газа – за взрив.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create AccountLog In Your Account