Ученици от ЕГ”Пейо Яворов” интервюираха аташе на Френското посолство

Разговор със Стефани Дюмортие, аташе на Френското посолство, и с нейната асистентка Матилд Жизон

Госпожо Дюмортие, тази учебна година  Вие посещавате нашето училище за трети път. Бихте ли споделили причините за вашия траен интерес към ЕГ „Пейо Яворов”?

Стефани Дюмортие: Първо искам да благодаря за поканата. Да, очевидно за мен е голямо удоволствие да посещавам вашето училище. Първия път, когато бях тук, запознах учениците с възможностите за обучение във Франция и когато виждаш интереса на учителския колектив, на ръководството, на учениците, желанието им за реализация, ти искаш да се върнеш отново и да предложиш нещо ново.
И ето, втория път срещата беше в рамките на франкофонията, а днес сме тук, с Матилд Жизон,  за да говорим за околната среда. Вярно е, че Силистра е част от моята географска зона, но за мен вашата гимназия е от голяма важност, както и разпространението на френската култура в региона.


Матилд Жизон: Тази година Стефани ми даде възможността да работя с нея и да организирам занятия за околната среда  във Варна с българи говорещи френски. И понеже до сега всички ателиета бяха много интересни, а и обичам да говоря по тази тема, която е много увлекателна за мен, Стефани ми предложи да дойда във вашето училище и, разбира се, аз с удоволствие приех!


Вие имате впечатление от изучаването на френски език и познаването за френската култира в цяла България. Къде се намира  ЕГ ‘” П. Яворов”  в тази  национална  картина?


Стефани Дюмортие: Вашето училище е без съмнение представително за  нивото на добрите гимназии! Резултатите ви са достатачно силни и добри – владеене, говорене, разбиране. Поздравления за преподавателския екип и за учениците ви!

Според Вас  нивото   на владеене на френски език е високо?
Стефани Дюмортие:
Както казах преди малко, то е напълно удовлетворително. Изключително добро, дори повече от добро. Мисля, че има ученици, които  наистина общуват свободно и дори да има такива, които са по-малко добри във владеенето на езика, но във всички случаи те комуникират много и това е наистина важно! „Продължавайте така” – както пишат учителите в тетрадките на учениците (смее се).

Ако трябва да представите диалога с учениците в три думи, кои ще  са те?

Стефани Дюмортие: Любознателност, интерес и симпатия.


Познавате ли ученици от  ЕГ „Пейо Яворов”, които живеят във Франция?

Стефани Дюмортие: За жалост, аз съм в България от съвсем скоро и все още не познавам много хора, но да! Познавам ученици учещи във Франция, но от вашето училише все още лично не.

Плановете на ЕГ включват един амбициозен проект за паралелка със силна комбинация между френски език и туризъм. Какви са вашите очаквания? Бихте ли съдействали за сертифициране, за проекти в областта на туризма?

Стефани Дюмортие: Във връзка със сертификацията – това е въпрос, на който не мога да отговоря, понеже това е нещо, което засяга и други хора от българското и френското министерство. Въпреки това, идеята е страхотна и България трябва да развие нова форма на туризъм! Мисля, че трябва да спре да колонизира крайбрежието и да отстъпи място на екотуризма, защото вие имате великолепно природно наследство и с удоволствие бих помогнала и поощрила вашата гимназия в тази област. Французите са хора, които търсят точно такъв тип туризъм. Те не са любители на масовия туризъм с плажовете, хотелите, които са пренаселени. Френския турист е търсач на нови еко- места и в същото време с културна история. Призовавам ви да поставите едно начало на този вид туризъм!


Матилд Жизон: Да, наистина! Имате прекрасни планини, реки – идеални за разохдки и катерене. Французите обожават това! Те обичат да правят походи. Имате много богато културно наследство. Имате страна подходяща за този вид туризъм Наистина България има едно голямо бъдеще в зеления туризъм!


Знаете ли, в България има много прекрасни места и мисля, че чуждестранните туристи ще проявят интерес към нашата природа.

Стефани Дюмортие: Напълно.

Матилд Жизон: Те трябва и да я пазят!

Благодаря много.


Матилд Жизон и Стефани  Дюмортие : Благодарим и ние!

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account