Днес започва 35-тото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици

Днес започва 35-тото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици

От днес (14 януари) до 16 януари 2011  година ще се проведе 35-тото Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. То се организира от Wetland International и се провежда в цяла Западна Палеарктика (Европа, Близкия Изток, и Северна Африка).
Данните от преброяването са представителни, а методиката  е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. Установяването на числеността, динамиката на популацията на зимуващите в България водолюбиви птици, както и влажните зони, които обитават  са от голямо значение за определяне на мерките за тяхното опазване.
Има и няколко точки в Силистренска област, които ще бъдат наблюдавани. Това са защитените  „Гарвански блата”, „Малък Преславец” и поддържан резерват  „Сребърна”, където ще се включат експерти на Изпълнителната агенция по околната среда и водите.
Обект на Среднозимното преброяване са всички видове птици, за които влажните зони са основно местообитание – източник на храна, място за почивка и/или отглеждане на потомство. Към тях се включват изцяло разредите гмуркачоподобни, гмурецоподобни, пеликаноподобни, бурeвестникоподобни, дъждосвирцоподобни, семействата жеравови и дърдавцови.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account