Заводът за соларни панели се изнася в Китай, 150 работници остават без работа

Две и половина години след откриването на завода за производство на соларни панели в Силистра, предприятието “Соларпро” обяви в понеделник, че вече няма да прави такива в България, а се пренасочва към изработката на друг вид фотоволтаични панели в Китай. Базата в крайдунавския град ще се специализира в тестване и контрол на фотоволтаични модули на други производители на панели и в резултат на това около 150 работници ще останат без работа. “Соларпро” ще продължи да поддържа изработените за 32 проекта за слънчеви централи, които са в различен етап на реализация.

Причината за тези действия на дружеството е преструктурирането на бизнеса и намаляването на търсенето на тяхната продукция, заради приетите миналата година промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Те намалиха срока за задължителното изкупуване на екоенергията, увеличиха разходите за инвеститорите, които вече трябва да плащат авансово такса за присъединяване на бъдещите им мощности и доведоха до намаляването на цената за изкупуване на енергията от ВЕИ.

“Соларпро” произвеждаше тънкослойни панели за изграждането на фотоволтаични паркове. В завода бяха инвестирани около 20 млн. лв. Плановете на компанията бяха да изгради серия от соларни паркове в България и съседните страни с общата инсталирана мощност над 100 МВ до края на 2012 г., каза при откриването на предприятието Иво Прокопиев, който е основен акционер в него. По думите му планираните инвестиции се оценяваха на около 100 млн. евро.

Сега обаче проучванията показват, че след промените в закона за ВЕИ инвеститорският интерес ще се измести от големите слънчеви централи към малки проекти, каза Боян Бакърджиев, директор за връзки с инвеститорите на “Соларпро”. По тази причина от началото на годината предприятието е започнало производството на поликристални панели, които обаче се правят в Китай и са по колиценз на китайската компания BYD.

Поликристалните панели на “Соларпро” имат TṺV сертификат за качество и отговарят на всички световни и европейски изисквания. BYD е водеща високотехнологична компания специализирана в информационните технологии, ВЕИ и електрически автомобили. Компанията е най-големият доставчик на презаредими батерии в света и вторият по големина световен доставчик на батерии за мобилни телефони. Освен това BYD е лидер в сектора на електрическите автомобили.

Печалбата на “Соларпро холдинг” е 6.13 млн. лв., а приходите на холдинга възлизат на 46.4 млн. лв. за 2011 г. За последната година компанията се е превърна в най-големия системен интегратор на фотоволтаични системи в България с общо 32 парка в различни етапи на завършеност и обща номинална мощност от почти 100 MW, е посочено в съобщението на компанията. В тази връзка холдингът значително разширява броя на заетите в изграждането и поддръжката на фотоволтаични централи и други енергийни съоръжения, свързани с ВЕИ.

От май “Соларпро холдинг” започна строителството и на първата си фотоволтаична централа в Македония. Паркът ще бъде с мощност 1 MВ и се намира до Битоля.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account