Либия – на крачка от война

Либия – на крачка от война

На фона на истинската гражданска война в Либия нарастват и опасенията за военна намеса отвън.

През последните часове тежки сражения се водят около град Брега, в източната част на страната. Кадафи на практика си върна контрола върху този район, богат на петрол.

В същото време Съединените щати изпратиха два военни кораба и над 1000 морски пехотинци в района на Либия. НАТО е разединен за евентуална военна намеса.

Муамар Кадафи пък предупреди, че „ще бъдат избодени очите на всеки, който се съмнява във властта на либийския народ”.

Основания за тревоги за военен удар дават както хуманитарната обстановка в Либия и по нейните граници, така и изявленията и действията на Съединените щати. Спекулациите за военен удар срещу режима на Кадафи не са съвсем безпочвени, тъй като демократичният свят е настръхнал срещу потушаването на народния бунт в Джамахирията.

Днес бойна група от един самолетоносач и два кораба амфибии, с  хеликоптери на борда, пресякоха Суеция канал и навлязоха в Средиземно море. По-рано лидери на либийската опозиция, които се събраха в Бенгази, обсъждаха дали да се поиска военна помощ отвън. Опозицията не е единна в това мнение, но има гласове да се поискат въздушни удари срещу верните на Кадафи части.

В отговор на нарастващите спекулации за военна намеса министърът на отбраната на Съединените щати Робърт Гейтс се опита да успокои обстановката, но с изявлението си, че се обмислят всички възможни варианти само още повече нагнети напрежението.

Как светът коментира създалата се ситуация и реакцията на Муамар Кадафи?

Пентагонът насочи няколко военни кораба към бреговете на Либия. В района са изпратени и около 400 души от военноморските сили, за да помагат при евакуацията и да участват в други хуманитарни операции.

“Обмисляме всякакви варианти за развитие на ситуацията. На този етап няма взети решения за конкретни действия”, заяви Робърт Гейтс, министър на отбраната на САЩ.

Германия и Франция по принцип подкрепят военна намеса в Либия. Но са предпазливи. “Трябва внимателно и мъдро да преценим реакциите в арабския свят в близък и в далечен план. Обсъждането на военни действия може да е контрапродуктивно. Винаги трябва да имаме това предвид”, отбеляза Гидо Вестервеле – външен министър на Германия.

ЕС ще проведе идната седмица извънредна среща, посветена на събитията в Либия. Тази вечер еврокомисарят за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева заминава за района на кризата, за да се запознае с обстановката.

В същото време председателят на Еврокомисията Жозе Барозу призова Кадафи да се оттегли. Полковникът обаче очевидно не се трогва от мерките на международната общност. На тържествено събрание, предавано по телевизията, той заплаши, че при евентуална международна военна намеса ще има хиляди жертви.

“Няма да позволим чуждестранна инвазия в нашата страна. Ако Съединените щати и северноатлантическият пакт нахлуят в страната ни, ще има хиляди убити, ще има кървава война”, категоричен е либийският лидер.

Кадафи отново се закани да се бори до последния човек, за да защити страната си.

Българският външен министър Николай Младенов отправи призив към всички наши сънародници да напуснат Джамахирията. Той съобщи, че министерството се е свързало с около 130 българи, но повечето от тях не искат да заминават от страната.

Информация: БТВ

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account