НАП проверява 240 заемодатели и получатели на заеми

НАП проверява 240 заемодатели и получатели на заеми

Инспекторите на Националната агенция за приходите са започнали данъчни проверки на 240 граждани в цялата страна заради разминаване на данните за заемите в данъчните им декларации. Инспектираните са разделени на две групи – първата се състои от 120 души, които не са декларирали непогасен заем, а при предходни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи с пари назаем от роднини и приятели. Втората категория проверявани се състои от други 120 граждани, които са посочили в данъчните си документи, че са получатели на заеми, но техните заемодатели не са декларирали подобен факт или има разлика между обявеното между далия и получилия заема.
Проверки се правят за да се установи укрит доход, оправдан с обявен в данъчната декларация заем. Освен облагането на недекларирани доходи проверките ще доведат и до глобяването на онези лица, които са пропуснали да посочат в данъчните си декларации получен или предоставен заем. Припомняме, че предвидената от закона санкция е 10% от необявената сума. В хода на проверките е възможно инспекторите да се насочат и към заемодатели на заемодателите, за да проучат произхода на средствата и дали сумите са надлежно декларирани, допълват още от приходното ведомство.
Представен през 2008 г. анализ на НАП показа, че според твърдения на ревизирани физически лица общият размер на отпуснатите заеми в страната за периода от 2001 до 2006 г. възлиза на поне 2,7 млрд. лв. Още тогава стана ясно, че огромна част от тези заеми са фиктивни и имат единствено предназначение да оправдават недекларирани доходи. В резултат на това през 2009 г. бяха приети законови промени, задължаващи физическите лица, които са получили или дали небанков заем, непогасената част от който е над 10 000 лв. да обявяват това в данъчната си декларация. Законът задължи и всички, които са дали или получили заем и остатъкът от него за последните 5 години надвишава 40 000 лв. също да декларират това  в данъчния формуляр. Именно разминаванията между тези данни са причината за проверките, които НАП започва.
Данните от подадените до 2 май данъчни декларации сочат, че най-голямата отпусната сума от физическо лице под формата на заеми е 21 млн. лв. Най-големият получен заем през 2010 г. е за 13,3 млн. лв. показват данните от обработените данъчни формуляри.

"Силистра Днес"

Related Posts

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account