Нови колекции и експонати в Силистра за Деня на музеите

18 май е обявен за  Международен ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата “музей” идва от латинската дума “museum”, която е от гръцки произход и произлиза от “mouseion”. “Mouseion” било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.
В Силистра този празничен ден ще бъде отбелязан със специални събития – Изложба в Етнографския музей – “Нова колекция антични паметници в Археологическия музей” и “Катедралните храмове на Дръстър от 9-10в.”Организатор е РИМ- Силистра.
ПМ-Резерват “Сребърна” съвместно с НЧ”П.Хилендарски-2006г.” организират, в чест на този ден, на 20 май, от 19.30ч. надиграване.В събитието са включени изпълнения на КНТ”Гребенки”, рап-дует “Неспир” и дуо”Дуросторум”- класическа китара.
Художествена галерия- Силистра кани днес , на 18 май 2017 г. , от 17.00 ч. на откриване на “Клуба на художника” –
( преди Клуб на дейците на културата) в Художествена галерия – Силистра на изложбата на Петко Герасимов – “Силистрия”. Старите фотоси разказват за Силистра по време на Кримската война и до освобождението през 1878г.
Кметът на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов изпрати поздравителни писма до организаторите на събитията.

"Силистра Днес"

Create Account



Log In Your Account