ОТКРИТА НОЩУВКА НА МАЛЪК КОРМОРАН

ОТКРИТА НОЩУВКА НА МАЛЪК КОРМОРАН

Снимка: Ники Петков

Неизвестна досега нощувка на малък кормoран (Phalacrocorax pygmeus) беше открита в непосредствена близост до град Силистра. Това важно откритие беше осъществено по време на Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, от смесен екип, в който участваха експерти на Сдружение за дива природа „Балкани“,Изпълнителна агенция по околна среда, Фондация „Екообщност” и Фондация „Йолука Европа”.
В местността „Самолета“ на брега на река Дунав се е запазила малка гора от бяла върба (Salix alba). На 15.01.2011 бяха преброени 121 малки корморана, които кацаха да нощуват на върбите на залез слънце. Предполагаме, че числеността им е значително по-висока, защото нямаше добра видимост.

Балкани ще внесе предложение РИОСВ Русе да изготви предписание и констативен протокол да се опазят дърветата до град Силистра, където нощуват птиците.

Малкият корморан (Phalacrocorax pygmeus) е защитен от европейско и българско законодателство вид. Унищожаването на природните му местообитания и прякото му преследване довеждат през 20ти век до изчезването му от редица изконни за него места. Видът е изключително уязвим не само през гнездовия период, но и през зимата. Тогава хиляди птици нощуват на едно и също място – „корморанска нощувка” – тръстики или дървета, най-често на острови. Тази поведенческа особеност, предпазва малките корморани от естествените им врагове, но не и от човека.

Нощувките на кормораните често са постоянни в продължение на много години и опазването на местообитанието и недопускане на лов и безпокойство край тях е ключово за запазване на вида в цели региони.В такива нощувки често се струпват стотици и хиляди птици хранещи се през деня в радиус от 30 и повече километри.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account