Пасхални вести от Доростолска епархия

Пасхални вести от Доростолска епархия

Снимка: Интернет

На Велики петък в катедралния храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел” бе извършено последованието Опело на Господ Иисус Христос.

Утринното богослужение за Велика събота, което се отслужва по традиция в петък вечерта, събра в Божия храм многобройно множество благочестиви християни, които бяха дошли, за да съпреживеят полагането с погрeбални песни на Христа в гроба.

Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, в съслужение с храмовото духовенство – протосингела на епархията ставроф. ик. Добри Чаков, прот. Георги Попов и прот. Добри Върбанов.

В своето слово към благочествия народ митрополит Амвросий напомни, че днес полагаме Христос в гроба, но утре от него избликва радост и ни се дарява Възкресението.

След опелото бе извършена лития около храма.

С благословението на Доростолския митрополит Амвросий на 23.04.2011г. архиерейският наместник на гр. Дулово и преподобният монах Емилиян, секретар на митрополита, се отправиха към гр. Варна, където посрещнаха Благодатния огън на летището. За втора поредна година църковното изпълнение на Доростолска епархия изпита тази пасхална радост, че невещественият огън от Гроба Господен отново ще бъде разпространен в епархията.

В катедралния храм по традиция великденското богослужение се отслужва от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, който и тази година с архипастирска отговорност се помоли за своето вярно паство и преподаде архиерейско благословение в пълнота.

Благодатният огън бе раздаден от митрополит Амвросий на благочестивите християни, които грижливо го занесоха по домовете си.

На 24.04.2011 г. в катедралния храм бе отслужена и Възкресна вечерня. Светото Евангелие бе прочетено от митрополит Амвросий на български език, а от духовенството – на останалите езици.

След прочитане на Евангелието на благочестивия народ бяха раздадени великденски яйца, като първи получиха малчуганите от богохранимата Доростолска епархия.

В своето слово митрополит Амвросий говори за радостта от Христовото Възкресение, за последствието от това, че Той победи смъртта и за това, че който иска да бъде до Бога, трябва да бъде член на светата ни Църква, да участва в нейните Тайнства и да пази Божиите заповеди. „Ние, които сме в Църквата, трябва да поддържаме любовта в сърцата си и обичта един към друг, да пазим радостта от Възкресението на нашия Спасител и да я предаваме на нашите деца. Тази духовна радост винаги да бъде в сърцата ни!” – каза архиереят.

На 25.04.2011 г. по традиция, започната от приснопаметния митрополит Иларион, Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий заедно с прот. Добри Върбанов и прот. Валентин Неделчев извърши водосвет при местността Аязмото на Ангелушевото кладенче при с. Срацимир, където ще бъде издигнат манастир.

Голяма бе радостта на жителите, защото посрещнаха своя архиерей, но също така и председателя на Общинския съвет г-н Александър Събанов.

След водосвета митрополит Амвросий поръси всички за здраве.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account