Подготвят център от семеен тип за деца в риск

Подготвят център от семеен тип за деца в риск

Община Силистра подготвя документация, с която ще кандидатства за финансиране на строителството на Център за настаняване от семеен тип на деца в риск в Силистра по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР).

Изготвянето на комплексен проект (подробен устройствен план за терена и технически проект за сградата) ще бъде възложен с обществена поръчка на външен изпълнител. Мястото, което е общинска собственост, се намира на ул. „Капитан Кръстев”, в близост до другите социални заведения за деца в града. Предвижда се центърът да приема за временно настаняване до 14 деца над 3-годишна възраст.

Изграждането на Център за настаняване от семеен тип в Силистра и разкриване на същата социална услуга е свързано с реализирането на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България” и плана към него за извеждане на деца с увреждания от социалните домове. До края на 2012 година в страната трябва да бъдат създадени 149 центъра за настаняване от семеен тип и 36 защитени жилища.

За строителство и обзавеждане на един център по ОПРР е предвидена максимална безвъзмездна помощ от 823 742 лв. Реализирането на националния план за извеждане на децата с увреждания от домовете включва и 2-годишно финансиране на социалната услуга чрез ОП „Развитие на човешките ресурси” там, където ще бъдат разкрити центрове от семеен тип.

Очаква се в края на април на заседанието си общинските съветници да подкрепят кандидатстването на община Силистра с проектно предложение по ОПРР.

"Силистра Днес"

leave a comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Create Account



Log In Your Account