Представител на Областна администрация- Силистра с конкретни ангажименти по проекта Дунав мост 3

Представител на Областна администрация- Силистра с конкретни ангажименти по проекта Дунав мост 3

Заместник областният управител на Силистра Денка Михайлова е включена в комисия, сформирана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, която ще има за задача да събере, разгледа и оцени офертите за възлагане на малката обществена поръчка за избор на консултант по проекта „Дунав мост Силистра-Кълъраш”. Поръчката е за „Изготвяне на документация за разработване на пред инвестиционни проучвания с технико-икономическа обосновка за проект: Изграждане на нов мост на река Дунав при Силистра-Кълъраш”.

Поръчката ще бъде обявена, в началото на следващата седмица, на сайтовете на Министерството на транспорта и на Оперативна програма „Транспорт”.

Днес (19.03.2011 г.), на съвместна среща с журналисти от национални и местни медии, г-жа Михайлова уточни, че това е първата практическа стъпка по реализацията на мащабната идея за мост на Дунав при Силистра, включена и сред приоритетните на правителството. Целта ни бе, в оставащите 2 години до новия програмен период (започва през 2014 г.), да се ускори процеса и това време да се използва за тежкия етап с документалното обезпечаване на проекта, поясни зам. областният управител.

Консултантът ще трябва да изготви пълна документация за възлагане на голямата обществена поръчка, с предмет: „Пред инвестиционни проучвания с технико-икономическа обосновка за проект „Изграждане на нов мост на река Дунав при Силистра-Кълъраш” и необходимите технически задания, съгласно действащата нормативна уредба.

Сред ангажиментите на консултанта е и да изследва взаимовръзката между предлаганите варианти за изграждане на новия мост и транс-европейската пътна мрежа, така както е дефинирана в част 2 от Приложение I към решението на Европейския парламент и на Съвета, относно общностните насоки за изграждане на транс-европейската транспортна мрежа.

Съвместната среща с журналисти от национални медии бе в рамките на едноседмичния туристически тур, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. 20 представители на специализирани туристически издания и медии с рубрики за туризъм, посветиха два дни на Тутракан и Силистра. В Тутракан те разгледаха рибарската махала, музея на дунавския риболов и лодкостроене и мемориалния комплекс до село Шуменци, изграден в памет на загиналите през 1916 г. за освобождението на Добруджа и в битката за Тутракан (5 и 6 септември 1916 г.)

В Биосферния резерват „Сребърна” наблюдаваха колонията от къдроглави пеликани,  а след това разгледаха тракийския скален култов комплекс до с. Стрелково.

Националният архитектурно-археологически резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра”, Римската гробница, Археологическият музей и крепостта Меджиди табия разгледаха днес „туристите”. Журналистите имаха възможност да обсъдят възможностите за развитие на културно-опознавателен туризъм в Силистра, с представители на областната администрация, общината и туристическия бизнес.

"Силистра Днес"

comments
  • гражданин

    19.03.2011 at 17:16

    И какви са и конкретните ангажименти на Д. михайлова-да участва в комисия?Ако нищо не разбира и само гласува,това пак ли е ангажимент!Искам журналистите конкретно да се обвържат с ангажимента да проследяват какво се случва.Щото според мен,този мост НЯМА да го бъде.

  • leave a comment

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

    Create Account



    Log In Your Account